Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW-förare golvar cyklist – mitt framför polisen

När man cyklar bland bilar gäller det att vara på alerten hela tiden och försöka förutse andra trafikanters avsikter, annars kan det gå illa.

http://www.liveleak.com/view?i=576_1409776587

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Filmen ovan är från Ungerns huvudstad Budapest i går kväll. En cyklist med hjälmkamera cyklar i innerfil och ska passera en stillastående polisbuss. I mittfil kör en tyskregistrerad BMW 1-serie som tänker byta till just innerfilen, men utan att använda blinkers. Därför trampar cyklisten på och när BMW:n byter fil är olyckan ett faktum.

Cyklisten verkar ha klarat sig med mindre blessyrer, däremot ser det ut som att BMW-föraren fick det hett om öronen. Det hela inträffade ju bara ett par meter framför polisbussen som genast drog iväg med blåljus och sirener påslagna. Förmodligen för att stanna BMW-föraren.

Vad säger då detta? Att man alltid ska använda blinkers (körriktningsvisare) för att visa att man exempelvis är på väg att byta fil, så slipper medtrafikanterna gissa och olyckor kan undvikas. Och så är ytterbackspeglarna till för att titta i.

Vad säger det mer då? Att man som cyklist, hur mycket rätt man än har enligt regelboken, bör iaktta försiktighet för att skydda sig själv. Det är inte bara att pinna på alltid, minsta misstag eller fel från någon annan kan bli ödesdigert, även med hjälm på huvudet. I det här fallet skulle det lika gärna kunna vara föraren i polisbussen som öppnar dörren i brådska eller helt enkelt missar ankommande cyklist. Även om det inte är cyklistens fel så gör det jäkligt ont... i bästa fall.

Enligt statistik från IDB Sverige – Socialstyrelsen är 82 procent av alla cykelolyckor singelolyckor. Endast sju procent av alla cykelolyckor är med bil som motpart.

Senast i går skrev vi om att allt fler cyklister skadar sig i den svenska trafiken. Så är du ute och trampar tvåhjuligt, ta det försiktigt oavsett om det är på bilväg eller cykelbana.