Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

BMW-förare har i särklass sämst trafikvett – enligt svenskarna

En tredjedel av alla svenskar tycker att de som kör BMW har sämst vett i trafiken. Bäst betyg får Volvo-förare. Det visar en färsk Sifo-undersökning från SBM Försäkring.

När svenska folket blev tillfrågade att lista vilka bilförare som uppför sig bäst respektive sämst i trafiken är det tydliga skillnader mellan val av bilmärke.

De som kör en Volvo anses ha mest trafikvett (13 procent), följt av Toyota-bilister (fem procent). På delad tredjeplats hamnade de som kör Kia, Saab och Volkswagen (samtliga tre procent).

När det kommer till de märken svenskarna irriterar sig mest på sticker BMW ut ordentligt. En tredjedel stör sig mest på BMW-förare. Därefter kommer de som kör Audi (nio procent) och Mercedes (fyra procent).

– Som bilist är det viktigt att vi alla respekterar och visar hänsyn till våra medtrafikanter. Vår senaste undersökning visar däremot att ägare till vissa bilmärken bör fundera på hur de beter sig i trafiken, säger Johan Fahrbring på SBM Försäkring.

Bilisterna med bäst trafikvett...

Är de som kör:

Volvo 13 %

Toyota 5 %

Kia 3 %

Saab 3 %

Volkswagen 3 %

Skoda 2 %

Renault 1 %

Peugeot 1 %

Hyundai 1 %

Mazda 1 %

Subaru 1 %

Mini 1 %

Opel 1 %

Bilisterna med sämst trafikvett...

Är de som kör:

BMW 33 %

Audi 9 %

Mercedes 4 %

Lamborghini 2 %

Porsche 2 %

Dacia 1 %

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel, som är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval, under perioden 18-21 juni 2021. 1 083 personer i åldern 16-79 år intervjuades.