Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100604-bmw 6-serie gt100604-bmw 6-serie gt100604-bmw 6-serie gt
100604-bmw 6-serie gt

BMW Gran Coupé blir 6-serie GT

Nästa generation BMW 6-serie är på gång med lansering nästa år. Det handlar då om en coupé- och en cabrioletversion. Men för att inte låta Audi och Mercedes härja fritt i sportiga fyrdörrarssegmentet tänker BMW presentera konceptbilen Gran Coupé som 6-serie redan 2012.

En av de just nu mest plåtade ännu icke lanserade bilarna är nästa generation BMW 6-serie. Förmodligen kommer den färdiga cabrioletversionen att visas upp på Parissalongen i höst medan coupén visas upp något senare, antingen i Detroit nästa år eller möjligtvis på Genèvesalongen. I mars nästa år äger lanseringen rum då 650i Cabriolet är först ut. Coupéversionen av 650:an kommer några månader senare, till sommaren. Efter sommaren är det dags för 640i och 650xi, det vill säga med fyrhjulsdrift – första gången i en 6-serie.

Coupé- och cabrioletmodeller i all ära, men modet för stunden är fyrdörrarscoupéer, vilket Audi är på väg att haka på i form av kommande A7. Mercedes är ju redan inne i spelet med sin CLS som alldeles snart kommer i ny upplaga. Porsche har också en, likaså Aston Martin. Maserati är också en tillverkare som gillar konceptet sedan länge.

BMW:s svar på detta har vi redan sett i form av konceptbilen Gran Coupé som visades upp på Pekingsalongen i april. För brittiska Autocar har BMW-källor bekräftat att Gran Coupé ska bli verklighet och att den då ska ingå i 6-serien. Enligt våra egna källor verkar det stämma då vi fått berättat för oss att fyrdörrarscoupén förmodligen kommer att lyda under namnet 6-serie GT (Gran Turismo).

Teknikmässigt kommer den att stå på samma grund som nya 5-serie, både när det gäller chassi och motorer. Men utseendemässigt kommer den att skilja sig med ett lite fränare kroppsspråk med låg profil (10 cm lägre än 5-serie), lång hjulbas med kort överhäng fram och comeback för den klassiska hajnosen. Dörrarna kommer, som sig bör på en coupébil, att vara ramlösa. Bortsett från sistnämnda kommer flera av nämnda designattribut att ta plats på framtida modeller från BMW.

Under andra kvartalet 2012 är det dags för 6-serie GT att börja tillverkas.

Läs mer

Test