Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110521-bmw 328 hommage
110521-bmw 328 hommage
110521-bmw 328 hommage
110521-bmw 328 hommage

BMW hyllar forna dagar med 328 Hommage

Det är 75-årsjubilum för BMW:s klassiska tävlingsbil 328, något som BMW firar med konceptbilen 328 Hommage. Byggd helt i naken kolfiber.

I år är det 75 år sedan presentationen av BMW:s klassiska tävlingsbil 328 presenterades. Den lätta roadstern var tekniskt avancerad för sin tid . Under sin produktionstid, mellan 1936 och 1940, rönte bilen många framgångar, framförallt i det klassiska långloppet Mille Miglia. Vid tävlingen 1940 vann bilen, rattad av Huschke von Hanstein och Walter Bäumer, med en medelhastighet på hela 166,7 km/h. Ett rekord som aldrig kom att slås. Dessutom vann modellen återigen bilen Mille Miglia förra året, 2010, men nu i den tävling i historiskt rally som i dag bär namnet.

För att fira 75-årsjubileumet har nu BMW valt att presentera en konceptbil baserad på den klassiska tävlingsbilens designelement, kallad 328 Hommage Concept. Fronten med de långsmala BMW-njurarna känns igen från trettiotalsoriginalet. Andra detaljer att notera är den assymetriska vindrutan, de fyra läderbanden som går över motorhuven samt de tejpimiterande kryssen övewr strålkastarna. Dörrar saknas. Under skalet av olackerad kolfiberförstäkt plast ruvar en tre liter stor rak sexa. Konceptbilen satsar i alla led på att hålla nere vikten, därav avsaknaden av lack över kolfibret. Materialet känns igen från BMW M6 och M3, och kommer förmodligen finna ytterligare användning i kommande, snålare modeller. Men då förmodligen i lackerad form.

Övriga designelement känns igen från BMW Vision ConnectedDrive, konceptbilen från Genevesalongen i år. Några ytterligare tekniska specifikationer eller prestandauppgifter har inte BMW släppt, och räkna inte med någon serieproduktion, även om många designelement kommer kännas igen på framtida produktionsmodeller. 328 Hommage visas offentligt nu i helgen på den välkända klassikerträffen Villa d’Este i Italien (som faktiskt, tro det eller ej, är större än vår egen bilfestival i Marieholm).