Foto: Fabian Kirchbauer

BMW i3 har bästa interiören

Vilken ny bilmodell har den bästa interiören? Om vi ska tro en internationell jury så är det BMW i3 – som prisades på Automotive Interiors Expo, gångna veckan.

Det finns många bilsalonger som fokuserar på bilars yttre. Vissa konceptbilar saknar till och med interiör. Men på branschmässan Automotive Interiors Expo, som hölls gångna veckan i tyska Stuttgart, är fallet det omvända. Som namnet antyder är det fullt fokus på bilinteriörer.

Förutom att vara en branschmässa delas det även ut priser i flera kategorier. Mest prestigefyllt av dessa får sägas vara ”Interior Design of the Year”, där vinnaren i år stavas BMW i3.

I motiveringen nämns att i3 är starten på ett nytt undermärke inom BMW, dess breda, B-stolpslösa, dörröppning samt, framför allt dess materialval, med hög användning av lättviktsmaterial och återvinningsbara material. BMW i3 använder exempelvis återvunnet kolfiber i stora partier interiört, liksom många delar med organiska och naturliga fibrer. Hela 25% av den plast som normalt sett används i bilinteriörer har ersatts med återvinningsbara material, utan att göra avkall på stil, kvalitetskänsla eller funktion – menar juryn bakom priset.

Priset delas ut för tredje året i rad, och bland de övriga nominerade i år fanns Nissan Qashqai, Citroën C4 Cactus, Audi TT och Mercedes C-klass.