Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW i8 officiell – alla bilder, filmer och fakta

Efter att ha varit ”på väg att bli officiell” under ett bra tag är det nu helt på riktigt – här är alla bilder och fakta på BMW:s nya hybridsportbil i8. Förbrukningen? 0,25 l/mil!

Nog har det pratats länge om BMW:s nya i8 – den andra modellen i det nya i-programmet. Och vi har också sett en hel del av bilen sedan tidigare, först som koncept och sedan i mer eller mindre demaskerat skick. Senast förra veckan ”läckte” de första officiella bilderna på bilen ut.

Nu kan vi dock visa hela rasket, ty äntligen är BMW i8 nu helt officiell. Under huven hittar vi en dubbelt turboladdad trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter och 231 hästkrafter kopplad till en sexväxlad automatlåda. En 131-hästars elmotor, med batteripaketet placerat mittmonterad, kompletterar till en sammanlagd effekt på 362 hästkrafter. Vridmomentet uppges till 570 newtonmeter. 

Till skillnad från redan visade elbilen i3 (som förvisso går att få med räckviddsförlängare) är alltså i8 en riktig hybridbil. Vad som dock är gemensamt för de bägge i-modellerna är det myckna användadet av kolfiberarmerad plast. Detta har gjort att bilen väger in på så lite som 1 490 kg – trots batteriklump och hybriddrivlina. BMW har också lyckats få bilens masscentrum att ligga så lågt som 46 centimeter från markytan. Viktfördelningen är 50/50. Viktbesparingen har även nått bilens glasrutor som är gjorda av samma härdade typ som finns i skärmarna på vissa smartphones – vilket är tunnare och lättare, men ändå lika starkt.

Fartresursmässigt bjuder BMW i8 på en elektroniskt begränsad toppfart på 250 km/h och en tid 0–100 km/h på 4,4 sekunder. Och detta trots att bilen, enligt EU-cykeln, drar endast 0,25 l/mil. Koldioxidutsläppen blir enast 59 gram per kilometer. I iDrive-systemet kan man välja mellan fem olika körlägen, bland annat ren eldrift och drivning endast på framhjulen – då ska du kunna köra upp till 3,5 mil och i upp till 120 km/h. Total maxräckvidd anges till 50 mil.

Strålkastarna är av LED-typ, men i8 får också (som första modell) ta del av BMW:s nya teknik med laserstrålkastare, som tillval. Vill du köpa en i8 så får du vänta till i vår, och några svenska priser är ännu inte officiella. I USA kommer dock priset ligga på 135 935 dollar, vilket motsvarar runt 900 000 kronor.

Filmer och alla bilder på nya BMW i8 hittar du nedan.

https://youtu.be/Kv4UMuqhGns?width=575&height=353https://youtu.be/m3JAtvsqfF8?width=575&height=353https://youtu.be/SiPz03mVhqw?width=575&height=353https://youtu.be/kBKnUk3gEi8?width=575&height=353