Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © 2014 Fred Rollison Photography

BMW iSUV ska utmana Audi och Tesla

BMW:s i-modellprogram kommer snart att utökas med en suv/crossover. Till skillnad från i3 och i8 ska den byggas tillsammans med BMW:s övriga suvar i amerikanska delstaten South Carolina.

Teslas eldrivna crossover-suv Model X är bara några få månader ifrån en lansering, någon gång i sommar är det sagt. När Model X finns på marknaden kommer den att vara ensam i sitt segment, men Audi har bestämt att de ska ge sig in i klassen med en elektrisk crossover som bjuder på över 50 mils körning per laddning. Audis alternativ dyker dock inte upp förrän om drygt ett par år (2018), även om vi senare i år väntas få se en förhandsstudie av den.

BMW ska också ha bestämt sig för att ge Tesla en match om elbilskunderna i nämnda segment. Deras elektriska crossover-suv, som i nuläget benämns iSUV, ska dock inte byggas parallellt med övriga i-modeller, elbilen i3 och laddhybriden i8. Dessa båda byggs i Leipzig i Tyskland, iSUV ska byggas i BMW:s Spartanburg-fabrik i South Carolina där alla X-modeller förutom X1 tillverkas (X1 tillverkas i Leipzig). Det rapporterar den tyska affärstidningen Wirtschaftswoche.

BMW har nyligen investerar en miljard dollar i fabriken för att möjliggöra en bredare produktion när X7 blir aktuell. I dag tillverkar fabriken i Spartanburg omkring 1 100 bilar om dagen. När alla förändringar är genomförda blir fabriken BMW:s största.

Att BMW ger sig in i det elektrifierade suv-segmentet sägs bero på att efterfrågan på suvar fortsatt är stor samtidigt som BMW har sett att Tesla Model X redan rönt stor uppmärksamhet med många förbeställningar.

Precis som med Audis motsvarighet väntas BMW iSUV, som lär heta något annat när den kommer, lanseras under 2018.