Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW V12
BMW V12
BMW V12
BMW V12

BMW kan komma att skrota sin V12-motor

Den tidigare så populära 760i kommer kanske inte att få en efterföljare. V12:an har sjunkit i popularitet och de snålare motorerna ökar i markandsandelar, men fortfarande finns en grupp som kan rädda V12:an. 

Kommande och sjätte generationen (sjunde om man önskar räkna E3) av BMW:s lyxskepp 7-serie kommer kanske inte att erbjudas med en V12-motor under huven. Från att har varit ett populärt motorval i de tidigare generationerna har intresset för V12:an svalnat rejält de senaste åren.

Dagens toppversion, 760Li, är utrustad med en V12 på 544 hästkrafter och drar vid blandad förbrukning 1,29 liter per mil. Den mindre motoralternativet 750Li har ökat i popularitet med sin betydligt lägre förbrukning på 0,86 liter per mil. 750Li kan dessutom inte räknas som speciellt långsam då den med sina 450 hästkrafter endast är 0,2 sekunder långsammare 0-100 km/h än 760Li (4,8 i stället för 4,6 sekunder).

Enligt BMW:s senaste motorstrategi byts allt fler av de större motoralternativen ut mot mindre överladdade diton. Den klassiska raka sexan i exempelvis 28i-modellerversionerna har gradvis genom modellfloran blivit en tvåliters radfyra med TwinPower Turbo-teknik.

Om V12:an läggs ner kommer en liten men trogen målgrupp att påverkas.

I en intervju med australiska Car Advice berättar Christoph Priemel, produkt- och prissättningschef för BMW Australien, följande:

–      V12:an är den ultimata 7-serien på ett visst sätt, det kommer hela tiden att finnas en särskild kundkrets som söker efter prestigen.

Han preciserade dock inte exakt när V12:an kastar in handduken men sannolikt blir det i samband med introduktionen av nästa generation om 3-4 år.

Vad tycker du, ska BMW lägga ner sin V12 och satsa på effektivare motorer?