Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080711-bmw-el-mini
080711-bmw-el-mini
080711-bmw-el-mini
080711-bmw-el-mini

BMW lanserar eldriven Mini Cooper

BMW ska bygga 500 eldrivna versioner av Mini Cooper. Bilarna skeppas till Kalifornien där de ska ingå i en testflotta. Erfarenheterna från testverksamheten ska sedan ligga till grund för kommande elbilar från BMW.

I våras skrevs det en hel del om BMW:s försök att ta fram en serie små stadsbilar för megastäder. Till slut bekräftade BMW ryktena och tillkännagav Project i. Project i ska ta fram lösningar på utsläppsproblematiken och den ökande trängseln i storstäder. Som en förgrening till det projektet ska BMW nu konvertera 500 Mini Cooper för eldrift.

Bilarna byggs i Minis fabrik i engelska Oxford, dock utan motorer, växellådor och bensintankar. Först efter att ha skickats till München blir bilarna kompletta med elektriska drivlinor. Hur lockande det än kan låta med en eldriven Mini är det inte ens någon idé att börja fundera på saken. Alla bilar ska nämligen skeppas direkt över till det soliga Kalifornien där 490 av de 500 bilarna ska leasas till särskilt utvalda kunder. Resterande tio får tjänstgöra som utställningsexemplar. De elmotoriserade Minibilarna målas i silver medan taken får en gul kulör.

Orsaken till att bilarna ska köras i Kalifornien är inte bara att det är fullt av stenrika kändisar som vill bättra på sin image, BMW är mer eller mindre tvungna att sälja bilarna där. Det finns nämligen en lag som kräver att alla biltillverkare som säljer bilar i Kalifornien ska sälja minst 7 500 utsläppsfria bilar år 2014.

Läs mer