Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW-ligan gäckar polisen

Många BMW-bilar runt om i Sverige och övriga Europa har fått påhälsning av en liga som stjäl bildelar. Men polisen lyckas inte få tag på dem.

Vi har i många artiklar beskrivit problemet med bildelsstölder som drabbar allt fler bilägare runt om i Sverige, framför allt bilägare i Stockholmsregionen, Bergslagen och Skåne men även i andra regioner, exempelvis har Halland varit hårt drabbat.

Hårdast drabbade är BMW-ägarna, och då inte bara privatpersoner utan även flertalet BMW-återförsäljare har fått påhälsningar under nätterna då stora mängder bilar har fått delar länsade. Vi har tidigare skrivit om hur en bilfirma i Nyköping (även i Norrköping och Linköping) drabbats. Just den gången åkte förövarna fast. Men det hör till ovanligheterna att bildelstjuvarna åker fast, även om det händer ibland.

Nu har det visat sig att en och samma liga inte opererar enbart i Sverige utan även ute i övriga Europa, bland annat i Danmark, Frankrike och Spanien. Polisen har nämligen säkrat DNA-spår från inbrotten och kunna jämföra dem mellan länderna. DNA-spåren till trots har de inte kunnat få tag på varken gangstrarna eller de stulna bildelarna som normalt består av strålkastare, krockkuddar, navigationssystem och ibland även hela rattar. Dock är två personer som misstänks tillhöra ligan frihetsberövade i Frankrike och en tredje har begärts utlämnad från Sverige till just Frankrike.

Polisen beskriver ligan, som tros bestå av ett tiotal personer, som professionell, välorganiserad och extremt effektiv.

– De är kända i större delen av Europa för samma typ av brottslighet, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen, till Aftonbladet.

Vad gäller bildelarna som stjäls tror polisen att de förs ut ur landet till förmodligen Ryssland och Kina, men det finns inga bevis på detta eftersom delarna, som varje år uppgår till miljontals kronor, inte påträffats.

Polisen är kritisk till att detta inte upptäcks i ländernas gränskontroller som de anser vara för enkla att passera utan notis.

– Vi är inte anpassade efter dagens brottslighet, säger polisens operativa analytiker Malin Bentzer och syftar på svensk polis.

Polisen i Dalarna har precis gått ut med en varning på sin Facebook-sida om bildelsstölder i framför allt BMW-bilar. De har sina misstankar om att det rör sig om samma BMW-liga som opererat i andra delar av landet och utanför Sveriges gränser.

Minska risken för stöld – så gör du

Det finns några knep att ta till för att minska risken för att råka ut för bildelsstölder. Om möjligt, parkera bilen i ett låst garage, om det inte är möjligt parkera den i öppen miljö som är väl upplyst, gärna där det är liv och rörelse. Ha larm i bilen, även om det många gånger inte avskräcker tjuvarna så väljer tjuven förmodligen hellre än ickelarmad bil än en larmad. Tråkigt nog finns det biltillverkare som inte erbjuder larm till nya bilar då det anses vara lönlöst.

Laminerade glasrutor är något som kan försvåra för tjuvarna. DNA-märkning är en annan avskräckande metod som kan avskräcka tjuvarna. Just DNA-märkning är något som hårt bildelsstölddrabbade BMW numera jobbar intensivt med. Om man DNA-märker delar i bilen är det också viktigt att man märker ut bilen med DNA-klisterlappar, om man vill försöka undvika en tom bil. Den klassiska rattkryckan kan också fungera, men tänk på att välja en godkänd variant som ska ta längre tid att dyrka än de billigaste kryckorna på marknaden.