Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW M firar 40 år

1 maj 1972 startade ett nytt kapitel i BMW:s historia i och med M-divisionen. Vi ser tillbaka på åren som gått med ett stort bildgalleri och en berättelse om hur det en gång började.

För 40 år sedan stod BMW:s styrelsemedlem Robert Lutz framför resten av styrelsen och förkunnade:

 – Ett företag är som en människa. Så länge det satsar på sport kommer det vara i form, vältränat, fullt av entusiasm och prestanda.

 Orden innebar startskottet för en motorsportsavdelning som sedermera resulterade i bilar som BMW M1, M3, M5 med många fler. Fram till dess att BMW själva tog över spakarna hade 1800 TI, 2000 TI samt 02-serien rönt framgångar på banorna men då främst av privata team. Sedan 1960-talet hade BMW också framgångsrikt tävlat i Formel 2 vilket vidare etablerat företaget som en kraft att lita på i motorsportsammanhang.

 Chef för det nystartade BMW Motorsport GmbH blev Jochen Neerpasch med bakgrund i både Porsche och Fords racingavdelning. Under Neerpasch ledning utgjorde en kärna om 35 personer grunden för det nya företaget. Flera namnkunniga förare skulle under åren komma att lockas till BMW M, bland annat rallyföraren Björn Waldegård och Achim Warmbold. 

 Den första bilen kom 1973, en 950 kilo tung BMW 2002 med en tvåliters fyrcylindrig motor på 240 hästkrafter. Bilen var tänkt som rallybil och man byggde även en touringbil avsett för standardracing, 3,0 CSL. Den låga vikten 1 092 kilo kom sig av att dörrarna var gjorda av aluminium och att den femväxlade lådan hade ett växellådshus i magnesium. Men det som verkligen satte fart på bilen var den 3,3 liter stora raka sexan med en maxeffekt på 360 hästkrafter.

 Bilen blev snabbt en succé på banorna ute i Europa och med Hans-Joachim Stuck och Chris Amon bakom ratten körde man hem segern på Touring Car Grand Prix på Nürburgring i första försöket. Dessutom plockade man hem totalsegern för touringbilar på Le Mans 24-timmars.

 – Eftersom vi såg 1973 som vårt kickoff-år så förväntade vi oss inte att vinna Europa-mästerskapet på en gång. 

 Till 1976 hade CSL växt till sig effektmässigt samtidigt som cylindervolymen krympt till 3,2 liter. Den biturboladdade raka sexan levereade nu 750 hästkrafter och bakom ratten satt ingen mindre än svenske Ronnie Peterson.

 BMW M kom även med sitt kunnande när BMW började sätta in lite häftigare motorer i BMW 5-serie E12. 1975 kom 530i med 178 hästkrafter och året därefter kom en begränsad upplaga av BMW 530 Motorsport Limited Edition. Dessa var dock inga regelrätta M-bilar, men det rådde man bot på 1978 med lanseringen av BMW M1.

 Bilen skulle haft både Lamborghini-byggt chassi och kaross men pengaproblem hos den italienska supersportbilstillverkaren ledde till kraftiga förseningar och BMW fick vända sig till italienska Marchesi och TIR för att få ihop bilen. Italdesign satte samman delarna och bilarna skeppades sedan till Stuttgart där Baur fick installera det mekaniska. Bilen blev snabbt populär med skrytvänliga fakta som att den med sina 265 kilometer i timmen var den snabbaste bilen som byggts i Tyskland, 

 Bilen sporrade BMW till att bygga M535i 1980 och la därmed grunden till BMW:s M-avdelning som vi känner den idag. Under huven ruvade en 218 hästkrafter stark rak sexa från 635CSi.

 Men det var först 1984 som BMW lanserade den första M5:an. Motoreffekten hade nu vuxit till 286 hästkrafter, nära tre gånger så mycket som instegsmodellen 518i. Två år senare lanserades den första modellen M3 ur generation E30 som kom att bli BMW:s mest framgångsrika touringbil någonsin. Tillsammans med Audi och Mercedes utkämpades numera legendariska duster i det tyska standardvagnsmästerskapet DTM. 

https://youtu.be/Gw-AxiVqihM?width=575&height=353

 Under huven på gatuversionen fanns en 195 hästkrafter stark fyra på 195 hästkrafter. Totalt byggdes 17 970 M3:or ur första generationen, vilket inkluderade de i samlarkretsar eftertraktade M3 Sportevolution som byggdes i 600 exemplar. 765 handbyggda M3 cabriolet byggdes också. 

 Slutet av 80-talet ända fram till dagens M-bilar har bilarna utvecklats till att få större motorer med överladdning och fler cylindrar än de för BMW klassiska raka sexorna, till vissas förskräckelse och andras glädje. 40 år efter att de första bilarna angjorde Nürburgring har BMW M vuxit till att innefatta både dieselbilar och suvar och crossovers, men grunden till att göra snabba bilar med diskret utseende finns kvar.