BMW M135i

BMW M135i snart redo för race

Nya BMW 1-serie finns än så länge inte i tredörrarsutförande och absolut inte som M-version. Nu slår dock BMW två flugor i en smäll med konceptbilen M135i som med mer än 300 hästkrafter (och fyrhjulsdrift?) aspirerar på sportbilsstatus.

Det kom en M-version av föregående generation 1-serie till slut. Men lika fort som den lanserades förklarade BMW att den snart skulle tas ur produktion. Och den som ville ha en praktisk men liten M-bil hade inget att hämta i 1-serie M som bara erbjöds i coupéform. Men tro inte att BMW har släppt tankarna på en riktigt hetlevrad version av 1-serien.

 På den stundande bilsalongen i Genève kommer BMW att visa upp den helt nya konceptbilen M135i som liksom kommande M550d xDrive och X6 M50d är verket av BMW:s nybildade M Performance-avdelning. Bilar som släpps av M Performance är inte riktigt renodlade M-bilar, men ändå tillräckligt högpresterande för att få ett M i sin modellbeteckning.

 När det gäller M135i vill BMW inte berätta allt riktigt än. Motormässigt talar de bara om en sexcylindrig bensinmotor med twinturbo och mer än 300 hästkrafter. Samma motor och växellåda som i 1-serie M Coupé är alltså att vänta, eventuellt med aningen lägre effektuttag. M135i-konceptet ger oss också en första titt på hur nya 1-serien ser ut i tredörrarsutförande. Utöver avsaknaden av bakdörrar skiljer sig M135i från en vanlig 1-serie genom ett kraftigt spoilerpaket, nya fälgar, blåmålade bromsok samt diskret men effektiv dekalering i de klassiska M-sportfärgerna.

 M135i presenteras som en konceptbil men flera internationella motortidningar hänvisar till insiderkällor som avslöjar att serieproduktion är nära förestående. Det talas också om att BMW planerar att erbjuda en fyrhjulsdriven version. I bakhjulsdrivet utförande väntas 0-100 km/h gå på strax under fem sekunder.