Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW

BMW M2 försvinner på grund av nya EU-regler

BMW:s busbil M2 uppges plockas bort från den europeiska marknaden i höst. Anledningen? EU:s nya krav på hur höga utsläppen får vara.

Våren 2016 gjorde BMW M2 Coupé entré med dunder och brak. När vi körde den ”lilla” M-bilen första gången kunde vi inte sluta dra på smilbanden, den levererade nämligen på ett klassiskt vis som varken M3 eller M4 kunde.

På den tiden handlade det om BMW:s raka treliterssexa N55 med 370 hästkrafter och 465 newtonmeter som fick kärran att sticka iväg till 100 km/h på 4,3 sekunder. Under 2018 ersattes med M2 Coupé med M2 Competition som i stället använde sig av den N55-baserade S55-motorn. Samma cylindervolym, men 410 hästkrafter och 550 newtonmeter kapade en tiondel på 0-100-sprinten. Modellen uppdaterades också för ”snabbare” utseende samt bättre köregenskaper.

Och så sent som i fjol presenterades M2 CS, en ännu extrema variant med vassare egenskaper. S55-motorn hade då trissats upp till 450 hästkrafter. Vridet på 550 newtonmeter från Comp­etition-modellen kvarstod.

M2 CS har alldeles nyligen börjat tillverkas, men snart är det slut, för europeisk del.M2 CS har alldeles nyligen börjat tillverkas, men snart är det slut, för europeisk del.M2 CS har alldeles nyligen börjat tillverkas, men snart är det slut, för europeisk del.
M2 CS har alldeles nyligen börjat tillverkas, men snart är det slut, för europeisk del. Foto: BMW

LÄS MER: Så vass är BMW M2 Coupé

Men nu är det slut på det roliga. För europeisk del. Enligt vanligtvis välunderrättade bimmertoday.de ska BMW M2 läggas ned i Europa redan i höst (vilket det pratades om redan 2016). I exempelvis USA, modellens viktigaste marknad, kommer den att finnas kvar. Varför då, kan man ju undra…

Det är helt enkelt så att BMW måste anpassa sig till de nya avgas- och utsläppskraven som EU har satt upp och som börjar gälla från och med 2021 (började fasas in redan i år). Att anpassa den sex år gamla S55-maskinen, som numera enbart används i M2, är för krångligt. Det är helt enkelt lättare att plocka bort modellen ur utbudet. Det är inte första gången en biltillverkare gör så på grund av nya regler, det lär inte heller vara sista gången.

LÄS MER: Mercedes AMG-modeller kan försvinna pga EU-krav

Foto: BMW

I USA ska BMW M2 kunna beställas även nästa år, sedan är det förmodligen stopp även där. En ny M2 väntar nämligen runt hörnet, men först ska nya BMW 2-serie Coupé, generation G42, presenteras.

Uppdatering

Under tisdagskvällen bekräftade BMW ovanstående uppgifter. Företagets talesperson Andrea Schwab säger att M2 kommer att sluta tillverkas för Europa mot slutet av 2020 medan produktionen för alla andra marknader fortsätter.