Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW M3 läggs ned redan i augusti på grund av nya utsläppskrav

Dagens BMW M3, generation F80, läggs ned tidigare än avsett. Detta på grund av de nya förbruknings- och utsläppstest, WLTP, som träder i kraft.

WLTP-körcykeln, som ersätter den missvisande NEDC-cykeln, har börjat skörda sina offer. Nu rapporterar Autocar att BMW väljer att lägga ned dagens M3-generation i förtid. Redan i augusti går modellen i graven på grund av de nya, hårdare utsläppstester och -certifieringar som fasas in i Europa (och som vi har skrivit detaljerat om här).

Den 431 hästkrafter snabba prestandasedanen nöjer sig med 0,83 liter per mil vid blandad körning och 194 gram koldioxid per kilometer. Fina siffror för en bil av den typen, men det är alltså siffror baserade på den europeiska körcykel som mött hård kritik under flera år. Cykeln anses bland annat vara för mild, något som syns extra tydligt för den här typen av bilar.

Men det är framför allt partikelutsläppen som ligger modellen i fatet. Dagens M3 Sedan skulle behöva partikelfilter för att nå ned till de mer verklighetsbaserade värden som WLTP-certifieringen innebär. Något partikelfilter kommer dock inte att implementeras eftersom modellen därefter måste typgodkännas på nytt. Något nytt typgodkännande kommer BMW inte att hinna med innan nya generationen 3-serie presenteras i oktober 2018. Då lägger de hellre ned modellen i stället för att återlansera M3 som bygger på gamla 3-serie. En helt ny generation M3 väntas i stället dyka upp under 2020.

M4:an berörs inte av nedläggningen, men den kommer att försvinna från marknaden ett tag.M4:an berörs inte av nedläggningen, men den kommer att försvinna från marknaden ett tag.M4:an berörs inte av nedläggningen, men den kommer att försvinna från marknaden ett tag.
M4:an berörs inte av nedläggningen, men den kommer att försvinna från marknaden ett tag.

Vad gäller M4 Coupé så kommer den att finnas kvar i och med att nuvarande 4-serie inte ersätts med en ny generation förrän senare. BMW:s talesperson som Autocar varit i kontakt med berättar dock att M4 kommer att plockas bort från marknaden ett tag medan den får partikelfilter och typgodkänns på nytt. Sedan kommer den tillbaka anpassad efter WLTP-körcykelns krav.

Talespersonen säger också att M4 Coupé inte kommer att få försämrad prestanda, endast sänkta utsläppsnivåer.