Foto: BMW

BMW M3 och M4 snart i Sverige

Våren närmar sig med stormsteg och om bara två veckor provkör vi nya BMW M3 och M4 på svensk mark. Men blir det någon M4 Gran Coupé?

Produktionen av första generationen BMW M3 drog i gång i mars 1986 och nu 35 år senare, efter lite längre väntan på grund av pandemin, är det dags för sjätte generationen M3 och M4 att landa på svensk mark i färdig form. Provkörning om två veckor, något vi återkommer till.

Frontens utseende har redan avverkats, så vi lämnar det därhän just nu. För under skalet har det hänt en hel del, faktiskt riktigt mycket. Största nyheten hör till drivlinan och det faktum att de bägge modellerna M3 och M4 erbjuds även som fyrhjulsdrivna. Den tekniska basen till M xDrive-systemet är samma som hos M5 och M8 vilket innebär att M3 och M4 ska kunna göras rent bakhjulsdrivna via en knapptryckning. Detta uttryckte Robert Pilsl, projektledaren bakom M3 och M4, nyligen i en intervju med tyska bimmertoday.de. I samma intervju fick han även frågan om det kommer en M4 Gran Coupé.

– Vi ser för närvarande inte behovet av en M4 Gran Coupé, sa Robert Pilsl till bimmertoday.de.

Jo, du ser rätt! Detta är en BMW M3 Touring ute på en svensk sjö. Frusen förstås. Foto: Andreas Mau / CarPix

Basversionerna av M3 och M4 blir bakhjulsdrivna, men M4 Cabriolet kommer bara att erbjudas som fyrhjulsdriven. Helt klart är att Touring-versionen av nya M3 kommer att dröja, den lanseras inte samtidigt som M3 Sedan och M4 Coupé. Detta för att utvecklingsarbetet dragit ut på tiden. 

– För oss är BMW M3 Touring en helt ny bil, vi sätter inte bara en kombikaross på ett färdigt chassi. Det krävs en hel del justerande, säger Robert Pilsl till bimmertoday.de.

Testandet av M3 Touring är i slutfasen och vi tror på lansering senare i år. Kanske lagom till ett vintertest?