Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW M3 Touring ”Coupé” stjäl showen i Las Vegas

München har aldrig gett världen en BMW M3 Touring, än mindre en shooting brake-variant baserad på E30. Men drömmarnas stad Las Vegas levererar – som vanligt.

Just nu pågår en av världens häftigaste bilsalonger – SEMA Show i Las Vegas. Där får man nämligen se bilar som man inte får se någon annanstans. Ett exempel på en sådan bil är den M3 Touring av generation E30 som drar många blickar på salongsgolvet. Som bekant levererade BMW aldrig det många har efterfrågat – en kombiversion av M3. En prototyp baserad på E46-generationen byggdes en gång i tiden, men längre än till prototypstadiet tog den sig inte.

Det häftiga, och annorlunda, med den M3 Touring som står utställd i Las Vegas är dörrarna. Till skillnad från en hederlig kombi har den inte fem dörrar utan tre. Bilen är alltså en shooting brake med samma typ av dörrlayout som en Volvo 1800ES.

Firman som har byggt om bilen använde en 3-serie Touring från 1989 som grund. Utöver att M3-förvandla karossen tog de sig an det stora projektet att ta bort bakdörrarna och trycka dit de betydligt längre coupédörrarna fram. Notera att C-stolparna, trots ingreppet, behölls.

Under huven passade man samtidigt på att ”skohorna” ner V8:an på 286 hästkrafter från 540i av 1995 års modell. En sexväxlad manuell låda från samma modell står för kraftöverföringen från motor till bakaxel.

Bilen må se ut som om den kommer från 1989 och låta som om den har en maskin från 1995, men den lär uppföra sig på vägen mer eller mindre som en modern bil med nya doningar i både fram- och bakvagn, bland annat speciellt framtagna stötdämpare och fjäderben av coilover-typ och rejäla doningar till bromsar från Brembo.

Men det kanske läckraste av allt med denna M3 Touring ”Coupé” är att den är en företagsbil. Det är en bilvårdsfirma i USA som har beställt kärran för att ha vid kundmöten och kanske en och annan utställning.

LÄS OCKSÅ: Provkörning av BMW M3 E30