Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW M340d xDrive – ny modellversion

BMW 330d kommer inte att vara starkaste dieselalternativet i 3-seriefamiljen speciellt länge till, en M340d xDrive i sedan- och kombiutförande kommer att toppa framöver, och plötsligt har Audi S4 TDI fått en tuff konkurrent.

Senaste generationen BMW 3-serie finns i dag endast i ett M Performance-utförande (ej av förväxlas med en riktigt M-version). M340i xDrive heter modellen som bjuder på 374 hästkrafter och 500 newtonmeter hämtade ur en rak sexa. På dieselsidan finns ingen M Performance-modell. Det sportigaste alternativet om man söker en snabb, dieseldriven 3-serie är 330d som finns med både bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift (xDrive). I sistnämnda utförande är den som snabbast med 0-100 km/h på 5,1 sekunder.

Men inom kort dyker en dieseldriven M Performance-variant av 3-serie generation G20 och G21 (sedan och kombi) upp. Nederländska AutoWeek har lyckats komma över bilder på ännu inte presenterade M340d xDrive Sedan och M340d xDrive Touring. Det är tydligt att bilderna är hämtade från en av BMW:s online-bilkonfiguratorer, men vår kontroll visar att modellversionen inte finns hos BMW Sverige, Nederländerna eller Tyskland. Förmodligen har bilen råkat publiceras i förväg av misstag, och sedan plockats bort igen. I så fall inte första gången det händer.

Både sedanen...

M340d xDrive motsvarar M40d-varianterna hos X3 och X4, men i stället för 326 hästkrafter och 680 newtonmeter klämmer M340d 340 hästkrafter och 700 newtonmeter ur den tre liter stora radsexan. Mildhybridteknik ger extra hästkrafter och newtonmeter, men sparar samtidigt på bränslet, bland annat genom att kunna stänga av dieselmotorn i hastigheter upp till 160 km/h (frirullning). Sedanmodellen uppges förbruka mellan 0,53 och 0,57 liter per mil medan kombimodellen (Touring) ligger något högre med 0,54-0,58 liter per mil.

Modellversionen är inte riktigt lika kvick som M340i xDrive men 0-100 km/h på 4,6 (sedanen) och 4,8 sekunder (kombin) är snabbt nog för att nå nästan motorvägsfart halvsekunden snabbare än 330d xDrive. Toppfarten är begränsad till 250 km/h.

... och kombin har en rak dieselsexa på 3,0 liter som via Steptronic-automatlådan förser samtliga fyra hjul med kraft.

Som vi ser på bilderna får M340d xDrive ett utseende som gör att den ser ut som en bensindriven M340i xDrive. Endast emblemet på bakluckan ger betraktaren en hint om att det rör sig om en M Performance-modell med dieselmotor under huven.

BMW M340d xDrive Sedan och M340d xDrive Touring blir två klockrena konkurrenter till Audi S4 Sedan och Audi S4 Avant som alldeles nyligen har uppdaterats och fått dieselmotorer i stället för bensinmotorer. Hur Audi S4 Avant TDI fungerar kan du läsa om i vår provkörning.