Foto: www.danielkraus.de

BMW M4 Concept Iconic Lights visar ny laser- och OLED-teknik

På den stora elektronikmässan i Las Vegas som öppnade i dag ställer BMW ut konceptbilen M4 Concept Iconic Lights som visar märkets vidareutveckling inom laserstrålkastare samt bakljus med OLED-teknik.

BMW var första biltillverkare med laserstrålkastare i produktionsbilar. Det var i hybridmodellen i8 där strålkastartekniken inte är standard utan tillval. Ett tag var det ett race mellan BMW och Audi om vem som skulle bli först med tekniken. Audi såg ut att vinna slaget, men BMW blev först.

Nu är BMW redo att visa vad framtiden har att erbjuda inom laserstrålkastargenren. På CES 2015 i Las Vegas ställer den bayerska biltillverkaren ut konceptbilen M4 Concept Iconic Lights. Det första som slår en när bilen granskas är just strålkastarna. De med runda ”angel eyes” med tillplattad botten som normalt sitter på M4 har bytts ut mot doningar med laserteknik som ger ett karaktärsfullt utseende.

Laserstrålkastarna har ett ljusfält som sträcker sig 600 meter, dubbelt så långt som motsvarande LED-strålkastare. Samtidigt är tekniken energibesparande, 30 procent snålare än LED.

Laserstrålkastarna körs konstant på helljusläget. Med hjälp av en kamera, BMW Selective Beam, bländar den av de ytor som behövs för att övrig trafik inte ska bländas av ljuset. Dessutom kan systemet kopplas ihop med navigationssystemet så att exempelvis kurvor och korsningar kan belysas optimalt redan innan dessa uppenbarar sig visuellt.

Ljuset kan även anpassas till rådande vägsituation, till exempel om det finns temporärt hinder så kan ljuset koncentreras till punkter för tidigare upptäckt och bättre visuell kontakt, till exempel med människor eller djur men också fasta föremål. Detta fungerar även i beckmörker tack vare en infraröd kamera som har en aktionsräckvidd på 100 meter.

Också bakljusen på detta M4-koncept är nya. De är nämligen inga vanliga LED-bakljus med lysdioder. I stället är det OLED-tekniken som BMW använder sig av, en annan typ av lysdiodsteknik som består av tunna kolbaserade plastfilmer (flera hundra gånger tunnare än ett hårstrå). OLED står för Organisk Ljus-Emitterande Diod och är den teknik som TV-tillverkarna just nu har stor tilltro till och som vi under förra året såg komma i form av böjda skärmar.

BMW:s lysdioder i bakljusen mäter totalt 1,4 millimeter i tjocklek.

Bakljus med OLED-teknik sägs komma på en av BMW:s M-modeller under 2016.