BMW 30 Jahre M5

BMW M5 jubileumsmodell avslöjad!

M5 har som modell 30 år på nacken. Det tänker BMW uppmärksamma med en jubileumsmodell ”30 Jahre M5” som kommer i begränsad upplaga senare i år. Nu är den avslöjad.

30 år av bayersk körglädje i form av M5. Så gammal har nämligen 5-series toppversion hunnit bli och det tänker BMW inte missa att uppmärksamma, något man gör genom att ta fram en jubileumsmodell av senaste M5, generation F10. Som vi kan se på bilderna nedan kommer denna specialversion att heta ”30 Jahre M5” och ska tillverkas i endast 300 exemplar mellan juli och november i år.

Denna jubileumsmodell, som vi förmodar kommer att bli hett eftertraktad och sälja slut i ett nafs, bjuder på en hel del extra godis jämfört med vanliga M5. Den 4,4 liter stora V8:an kommer att pressa ur sig 600 hästkrafter och 700 newtonmeter. Det kan jämföras med standardbilens 560 hästkrafter (575 med Competition Package) och 680 newtonmeter. Endast dubbelkopplingslåda kommer att finnas som växellådsalternativ, ingen sexväxlad manuell låda alltså.

Några prestandasiffror känner vi inte till, men 0-100 km/h bör helt klart ligga ett par tiondelar under standardbilens. Ska vi tippa på 4,1 eller 4,2 sekunder?

Utöver extra kraft är jubileumsmodellen dessutom utrustad med Competition Package plus en massa annat extravagant för just denna modellversion. Förutom emblem som berättar att det handlar om en jubileumsbil, inklusive numrering, rör det sig om BMW Individual-karosskulören Frozen Dark Silver Metallic (ej den färg som är på bild här), detaljer i svart krom, inklusive de fyra ändrören och sargerna runt njurarna i grillen, sjuexkrade 20-tumsfälgar, full läderklädsel interiört med detaljer i Alcantara och ”30 Jahre M5” broderat på sätesryggarna. Andra extrafinesser som ingår ser du i bilderna nedan.

När BMW ”30 Jahre M5” lanseras till kund är okänt i dagsläget, men första visningen av bilen lär äga rum på BMW M Festival vid Nürburgring 20 till 22 juni. Vad den kommer att kosta är även det okänt. Instegspriset för en vanlig M5 i Sverige ligger på 965500 kronor, så räkna med en bra bit över miljonen för att bli ägare av en M5 i jubileumsutförande.