Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW M550d
BMW M550d
BMW M550d
BMW M550d Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

BMW M550d – ny superdiesel med 381 hk

Gillar du BMW och i kombination med dieselkraft så kommer du att älska den här nyheten. BMW ska enligt nya uppgifter släppa en M550d – en superdiesel med tre turboaggregat, fyrhjulsdrift, hela 381 hästkrafter och över 700 newtonmeter.

För tre månader sedan läckte någon form av interndokumentation från BMW Nederländerna ut på Internet. Dokumentet, som du ser en del av här till höger, visade upp flertalet modellbeteckningar över 5-serie- och 6-serieversioner. Den mest intressanta av dem var M550dX som står omnämnd i samband med både F10 och F11, det vill säga både som sedan och kombi (Touring).

 Genast tog diskussionerna fart, diskussioner som landade i att nya M5 ska komma med dieselkraft under huven. Men för en månad sedan tog BMW M GmbH:s utvecklingschef Albert Biermann kål på M5 Diesel-drömmarna. Han sa att dieseltekniken som den ser ut i dag inte är mogen för M5.

 Nu vet vi vad modellbeteckningen M550dX står för, i alla fall om vi får tro den holländska motorsajten driving-fun.com som säger sig ha kommit över följande information.

 M550dX, eller M550d xDrive som vi tror är modellbeteckningen den kommer att gå under, är inget mindre än en ny superdiesel som bräcker dagens 535d med råge. Motorn är densamma som i 530d och 535d, det vill säga den populära sexcylindriga dieseln på 3,0 liter. Men skillnaden ligger i stället i antalet turboaggregat. M550d ska enligt uppgifterna få tre turboaggregat, eller trippelturbo alternativt triturbo som det också kallas.

 Vad som menas med tre turboaggregat vet vi inte i dagsläget, men det skulle kunna röra sig om två turboaggregat som på konventionellt vis drivs av avgaserna samt ett elektriskt ”turboaggregat”. Sistnämnda har BMW redan lämnat in patentansökan för hos tyska motsvarigheten till Patent- och Registreringsverket.

 Effektmässigt ska M550d landa på 381 hästkrafter, 68 fler än i 535d. Maxvridet sägs ligga över 700 newtonmeter vilket kan jämföras med 535d som har 630 newtonmeter. Kanske en besvikelse för många att det inte blir över 400 hästkrafter men med 381 stycken lär ändå M550d göra 0-100 km/h på under fem sekunder. Inte minst då superdieseln är fyrhjulsdriven. Toppfarten kommer på sedvanligt vis vara begränsad till 250 km/h.

 Men det där M:et som inleder modellbeteckningen, vad står då den för? Antingen är det så enkelt att M550d kommer standardutrustad med M-sportpaktetet för att betona bilens effekt och prestanda. Men det kan också röra sig om ett för modellen unikt M-sportpaket med lite extra detaljer för att särskilja den från en vanlig 5-serie med M-sportpaket. Lite av en M5 Diesel Light.

 Många frågetecken kvarstår kring M550d men enligt driving-fun.com behöver vi inte hållas på halstret speciellt länge till eftersom de säger att BMW:s nya superdiesel ska lanseras i mars 2012. Förmodligen kommer den att visas upp på Genèvesalongen samma månad och då lär vi ha alla svar.

Bilen på bilden är en vanlig 5-serie med M-sportpaket.