Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW M8 får högre effekt än M5

BMW är på väg att rulla ut två nya M-bilar, dels nya M5 om ett par dagar och dels flaggskeppet M8. Det senaste i informationsväg är att M5:ans ungefär 600 hästkrafter inte räcker till M8:an.

Just nu är allt fokus på nya BMW M5 då den har någon form av premiär nu på måndag den 21 augusti. Men icke att förglömma; BMW har ytterligare en M-bil på väg ut, nämligen M8 som vi fick se i kamouflerat skick redan i maj. Kort dessförinnan fick vi se nya 8-serie i konceptutförande, en bil som förevisar en hel del av det vi kan förvänta oss av M8, åtminstone (till viss del) utseendemässigt.

Nya M5 får (cirka) 600 hästkrafter (spekulerats även om 623-624 hk) vilket genast tolkades som att M8 får motsvarande effektsiffra. Så ser det inte ut att bli. Maskineriet blir sannolikt detsamma, det vill säga en V8 på 4,4 liter med dubbla turboaggregat. Men enligt brittiska Autocar blir effekten högre i M8 eftersom modellen blir märkets flaggskepp och därmed ska den också agera som en sådan, sticka ut lite från övriga modeller. Det kan alltså röra sig om mer än 624 hästkrafter om nu M5-spekulationerna stämmer.

Konceptvarianten av nya 8-serie.Konceptvarianten av nya 8-serie.Konceptvarianten av nya 8-serie.
Konceptvarianten av nya 8-serie.

Utöver samma maskin, men med annan effektsiffra, kommer M8 även att få ta del av det nyutvecklade M xDrive-fyrhjulsdriftsystem som M5 berikas med.

Nya M5 sägs avverka 0-100 km/h på under 3,5 sekunder. Räkna med att M8 finslipar M5:ans siffra med en tiondels sekund eller så.