BMW M8 – monstret från München som aldrig blev av
BMW har en lång och fin historia med många sportbilar på sitt samvete. En som de däremot inte kan räkna in är M8, ett monster som aldrig blev av och som skulle ha fått Porsche och Ferrari att svettas.
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
En M-bil från BMW med 550 hästkrafter. Det låter väl helt normalt? Absolut, om du tänker i moderna banor. Men tänker du dig att året är 1991, då var 550 hästkrafter ur en bil enormt, speciellt om de plockades ur en BMW.
I all hemlighet byggde BMW under början av 1990-talet en M-version av flaggskeppet 8-serie. Modellen var märkets sportigaste modell under flertalet av de år den byggdes (1989-1999). Men den hade en nackdel. 850i, som var enda modellversionen under första åren, hade en stor och tung V12-motor på 5,0 liter som ”bara” levererade 300 hästkrafter.
Därför filades det på en bil som skulle ge så pass mycket att grannarna i Zuffenhausen (Porsche) och de sydligare konkurrenterna (Ferrari och Lamborghini) skulle ligga kallsvettiga om nätterna. Man utvecklade helt enkelt en M8, trots att man från början sa att en M-version på 8-serie aldrig kan bli aktuell då biltypen är för stor och tung.
BMW M8, som aldrig tog sig ur prototypstadiet, baserades på 850i. Men förändringarna var stora. Karossen och flera chassikomponenter byggdes till stora delar i kolfiber, ett material som var extremt exklusivt då och betydligare dyrare än i dag. Det sänkte vikten rejält. Man ändrade även karossen för att göra den mer aerodynamisk. De klassiska popup-strålkastarna togs bort och hålen täcktes. Fronten omarbetades och skärmarna breddades, något spårvidden sannolikt också gjordes. Ytterbackspeglarna ersattes av tajta M-diton och sidorutorna ersattes av fasta doningar i plast med endast ett litet ventilationshål på förarsidan. I huven och på bakskärmarna sågade man upp hål för kylning och lufttillströmning.
Under den slitsade huven satt S70/1-motorn med tolv cylindrar på fem liter som alltså gav 550 hästkrafter. Oerhört mycket för tiden. I grunden samma motor som sedermera satt i legendariska McLaren F1, men då med 6,1 liters volym och med mellan 627 och 680 hästkrafter (S70/2 och S70/3 betecknades dessa motorer).
Motorn var avancerad med separata spjällhus för vardera cylinder, variabel ventilstyrning på både insug- och avgassidan (dubbel VANOS), samt insugsgrenrör i kolfiber.
Till motorn hörde en manuell växellåda som via sex växlar förde krafterna vidare till bakhjulen.
Tyvärr ansåg de bestämmande hos BMW att det inte fanns en marknad för en bil som M8 och att den, om den sattes i produktion, skulle bli en förlustaffär. Det byggdes därmed aldrig fler exemplar än den prototyp vi ser på bilderna, en bil som i nästan 20 år stod undangömd i BMW:s ”Giftschrank” som du kan se på film här.
2010 visade BMW upp den för första gången och 2012 fraktades den till USA för att visa upp sig och varva upp inför publik för första och enda gången (filmen nedan).
BMW fegade en aning. De tog vara på motorn i M8-prototypen och placerade den i modifierat utförande (beteckning S70 B56) i 850CSi, som i slutet av 1992 som årsmodell 1993, ersatte 850i. Då hade den fått en cylindervolym på 5,6 liter och gav ”futtiga” 381 hästkrafter.
Med prestandan för 850CSi i minnet, 0-100 km/h på 6,0 sekunder, kan vi ju fantisera om hur snabb M8 hade kunnat bli med 169 extra hästkrafter och en massa kilon lättare. 0-100 km/h på under fem sekunder hade inte varit orimligt. Då hade den varit betydligt snabbare än dåtidens Porsche-flaggskepp 928 GT och GTS och i paritet med lättare 911 Turbo (och Turbo 3.6). Även Ferrari Testarossa hade fått se sig besegrad, dock inte Lamborghini Diablo.
BMW M8, monstret från München som tyvärr aldrig blev verklighet.
https://youtu.be/bevyce8x_CMGilla på Facebook för fler videoklipp!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se