Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW mest eftertraktade bilmärket hos svensken

När Blocket nu har sammanställt alla annonser och sökningar som lades ut och gjordes på säljsajten förra året får man fram att BMW är bilmärket som flest söker efter medan en grå Volvo är det vanligaste säljobjektet.

När vi på teknikensvarld.se i mellandagarna summerade sajtens trafik under 2014 fick vi återigen fram att BMW är det märke som ligger i topp vad gäller sökningar. Det var tredje året i rad som BMW toppade framför Volvo, trots att det svenska märket säljer betydligt fler bilar än det tyska (i Sverige vill säga).

När köp- och säljsajten Blocket nu har gjort detsamma, summerat förra året, visar det sig att BMW toppar även deras lista. Det var dock ingen överraskning, BMW har nämligen legat i topp i flera år.

– BMW har legat i topp hos svenska folket vad gäller sökningar på Blocket i flera års tid. Det handlar antagligen om att det både är en drömbil och en bil som många också letar efter att köpa. Volvo V70 har dock haft ett starkt år på Blocket och är den modell som ökat mest i antal sökningar, säger Jan Prokopec, vd på Blocket.

Så här såg de tio populäraste sökningarna inom kategorin bilar ut på Blocket ut under 2014:

1. BMW

2. Volvo

3. Golf

4. V70

5. Mercedes

6. Saab

7. Passat

8. Audi

9. Porsche

10. Mustang

Tittar vi i stället på annonsstatistiken, det vill säga antalet annonser, så var det Volvo som var vanligast förra året, ett par snäpp före Volkswagen. Annonserna följer alltså samma mall som försäljningsstatistiken i vårt land, Volvo före Volkswagen, i särställning framför alla övriga märken.

Så här såg bilmärkesfördelningen ut under 2014 sett till antalet annonser:

1. Volvo 17 %

2. Volkswagen 12 %

3. BMW 6 %

4. Audi 6 %

5. Ford 5 %

6. Mercedes 5 %

7. Saab 5 %

8. Peugeot 4 %

9. Toyota 4 %

10. Renault 4 %

11. Opel 3 %

Övriga bilmärken stod tillsammans för 29 procent av annonserna.

Vanligaste karossfärgen på bilarna som lades ut på annons på Blocket under förra året var grå/silver, därefter följde blå/lila och svart strax före röd. Så här ser hela listan ut:

1. Grå/silver 31 %

2. Blå/lila 15 %

3. Svart 15 %

4. Röd 14 %

5. Vit 12 %

6. Grön 6 %

7. Brun 4 %

8. Gul 1 %

Övriga färger stod tillsammans för två procent av annonserna.

Till sist listar vi de sökningar som ökade mest på Blocket inom kategorin bilar under 2014. Här var det Volvo V70 med D2-dieselmotorn som visade framfötterna mest. Intressant att Renaults lilla elbil Twizy hamnade så högt upp bland andra bilar, motorcyklar och traktorer (Ford 4000).

Notera även hur sökningar gick till. ”V70 D2” söktes utan bilmärket Volvo som prefix medan ”V40 D2” söktes med just Volvo som inledande del av söksträngen. Ett annat exempel är ”Mercedes Benz c” som är en smart sökning för att fånga in alla C-klassmodeller. En sökning på ”Mercedes Benz C-klass” hade inte gett samma breda resultat.

1. v70 d2

2. Twizy

3. Peugeot 2008

4. T-sport

5. Honda cb 900

6. BMW 116i

7. Ford 4000

8. Volvo v40 d2

9. Mercedes Benz c

10. Xc70 d3