Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090309-bmw-daimler-aktier
090309-bmw-daimler-aktier
090309-bmw-daimler-aktier
090309-bmw-daimler-aktier

BMW och Daimler byter aktier – första steg mot samgående?

Daimler och BMW planerar ett aktieutbyte för att öka samarbetet mellan företagen. Det rapporterar tyska Der Spiegel. Quandt-familjen, som är storägare i BMW, befarar att utbytet är ett första steg mot att Daimler tar makten över BMW.

 De två tyska giganterna Daimler och BMW planerar att byta aktier med varandra. Enligt Der Spiegel ska Daimler köpa sju procent av aktierna i BMW, medan BMW köper in sig med lika mycket i Daimler. Därmed kan den sedan länge beryktade alliansen mellan de två vara på väg att inledas. Aktieutbytet ska främst syfta till att få fart på ett samarbete mellan de två.

BMW-ägarna är dock inte helt nöjda med den möjliga alliansen, rapporterar Der Spiegel. Quandt-familjen som äger 46 procent av aktierna i BMW motsätter sig affären. Familjens överhuvud Johanna Quandt, hennes son Stefan och hans syster Susanne Klatten befarar att Daimler har som mål att ta över BMW, på samma sätt som man gjorde med Chrysler, en affär som inleddes som ett ”samgående av jämlikar” 1998.

Enligt Der Spiegel ska affären offentliggöras inom kort. Då ska även alla detaljer om hur samarbetet ska gå till och vilka delar som ska skiftas mellan företagen. En allians skulle göra det möjligt för BMW och Daimler att köpa in stora mängder av samma delar, vilket uppges kunna ge besparingar på flera hundra miljoner euro omgående och kanske flera miljarder euro i det långa loppet. Både Daimler och BMW har lidit svåra förluster av den pågående bil- och finanskrisen.

Läs mer