Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080709-bmw-fiat-plattform
080709-bmw-fiat-plattform
080709-bmw-fiat-plattform
080709-bmw-fiat-plattform

BMW och Fiat ingår partnerskap

Efter mycket sökande har BMW äntligen hittat en partner att bilda en ny plattformsfamilj med. Tillsammans ska BMW och Fiat utveckla en plattform som blir grund för nästa Mini Cooper och Fiat Grande Punto.

Den senaste tiden har BMW sökt med ljus och lykta efter en biltillverkare att samarbeta med om en ny liten plattform. Nu har man äntligen funnit en samarbetspartner i italienska Fiat. Anonyma källor säger till Automotive News Europe att de två tillsammans ska utveckla en plattform för en ny generation småbilar.

I dagsläget är det mer eller mindre bestämt att den nya plattformen ska ligga till grund för den tredje generationen av Mini Cooper och nästa Fiat Grande Punto. Det är dock inte helt otroligt att en ny Alfa Romeo och även nästa BMW 1-serie kan komma att baseras på plattformen. Automotive News Europe säger sig även ha källor som säger att BMW och Fiat ska samarbeta om en ny skara bensin- och dieselmotorer.

Fiat är redan i dag en av de biltillverkare som har flest samarbeten med andra tillverkare världen över. Italienarna har bland annat knutit kontakter med PSA-gruppen (Peugeot, Citroën), Suzuki och indiska Tata Motors. BMW står å sin sida inte heller helt ensamt. Tillsammans med PSA har man tagit fram en uppsättning motorer och med kinesiska Brilliance har man ett så kallat joint-venture. Vad det nya samarbetet mellan Fiat och BMW säger om de rykten som har florerat sedan en tid om att BMW och Mercedes skulle samarbeta om en plattform för småbilar är för tidigt att säga. Det senaste budet verkar dock vara att Mercedes helt enkelt struntar i BMW och utvecklar en ny plattform själv.

Läs mer