Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081023-bmw-mercedes-co
081023-bmw-mercedes-co
081023-bmw-mercedes-co
081023-bmw-mercedes-co

BMW och Mercedes i samarbete ska spara pengar

Vi har tidigare skrivit om att BMW och Mercedes diskuterat ett samarbete. Uppgifter som både har förnekats och bekräftats. Nu kommer nya uppgifter om att ett samarbete för gemensamma inköp ligger inom räckhåll.

Utöver BMW:s och Daimler AG:s (Mercedes ägare) sedan tidigare inledda gemensamma utveckling av hybridmotorer ska de både biltillverkarna nu också inleda samarbeten på inköpssidan. Uppgifterna kommer från tyska Auto Motor und Sport.

Anledningen till de gemensamma inköpen är helt enkelt en ekonomisk fråga – tillsammans sparar de pengar genom bland annat större inköpsvolymer.

Detta betyder dock inte att de forna rivalerna kommer att tillverka bilar som kommer att likna varandra eller kännas lika på andra vis. De gemensamma inköpen kommer först och främst att handla om en viss typ av fordonskomponenter som konsumenten inte ser. Exempel på sådana är olika rörliga system som fönsterhissar, ventilations- och luftkonditioneringsdetaljer, kopplingsdon och annat som har med xenonljus att göra samt mycket annat.

För att ytterligare sänka utvecklingskostnaderna är BMW villiga att dela med sig av sina V12-motorer till Daimler.

– Vi är i princip redo att sälja våra motorer till konkurrenter. Och ja, vi talar även med Mercedes om möjligheterna för våra motorer, säger Klaus Draeger för Auto Motor und Sport och fortsätter med att berätta att det förs samtal även med Aston Martin angående de största motorerna. Dock är ingenting klart.

Inköpssamarbetet kommer att påbörjas snarast och successivt trappas upp.

– Vi behöver ju inte invänta några modellförändringar eller några officiella utlåtanden, avslutar Klaus Draeger.

Kostnadsbesparingar på tillverkarsidan bör i slutändan även synas på prislapparna i bilhallarna. Det återstår dock att se.

Läs mer