Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: VICTOR GOICO

BMW på gång med supersportbil – McLaren bygger den

En supersportbil från BMW har många efterfrågat under många år. Nu verkar det som att alla dessa får gehör då BMW sägs vara på gång med en sportkärra med mittmonterad V8 på över 750 hästkrafter – en bil som kan komma att byggas av McLaren.

Ny vd för koncernen, ny chef för prestandaavdelningen M GmbH samt ny chef för forskning och utveckling. Det verkar ha fått BMW att göra en helomvändning. Tidigare vd:n Norbert Reithofer skrinlade planerna på en supersportbil, en bil som ryktades komma nästa år då BMW firar 100-årsjubileum.

Men i och med nytt blod på viktiga positioner har supersportbilsplanerna plockats upp ur det runda arkivet och enligt brittiska Car Magazine handlar det om en bil som skulle kunna sätta skräck i ledningarna hos Ferrari, Lamborghini och Porsche.

Enligt den brittiska motortidningen för BMW sedan januari i år diskussioner med McLaren om att tillsammans bygga en supersportbil. De båda bilarna kommer ha tekniska komponenter gemensamt, men i övrigt skilja sig åt kraftigt. Det monocoque-chassi i kolfiber som McLaren tar fram till efterträdaren av dagens 650S (kodbeteckning P16) sägs bilda grund åt de båda bilarna. Och precis som förr i tiden, när BMW levererade McLaren F1:s V12-motor, blir BMW motorleverantör även denna gång. Här sägs det handla om en 4,0-liters V8 maskin med inte mindre än fyra turboaggregat, två avgasdrivna och två elektriskt drivna. Över 750 hästkrafter ska motorn, som monteras mellan hjulaxlarna, leverera. Någon (ladd)hybriddrivlina likt BMW i8 eller Porsche 918 Spyder sägs inte finnas med i planerna över huvud taget.

Enligt uppgifterna ska bilen visas upp för första gången på Frankfurtsalongen hösten 2017 medan BMW-handlarna ska få tillgång till den ännu namnlösa supersportbilen någon gång under 2019. Priset lär hamna på omkring eller en bit över två miljoner kronor. BMW har som mål att sälja endast några hundratalet exemplar varje år, något som tydligt visar modellens exklusivitet.

På bilderna här ser vi konceptbilen BMW 3.0 CSL Hommage R, en variant på den BMW 3.0 CSL Hommage som visades upp i våras.

 

Foto: VICTOR GOICO