Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW i8
BMW i8
BMW i8
BMW i8

BMW planerar i9 – prestandaversion av i8

Om två år fyller BMW 100 år. Det tänker den bayerska biltillverkaren fira med att släppa en prestandaversion av sportladdhybriden i8. Den ryktas få beteckningen i9.

BMW i8 har nyligen anlänt och trots att den kostar 1,2 miljoner kronor har tre exemplar redan sålts i Sverige (till och med augusti månads utgång).

i8 är en laddhybrid, inte en elbil som många tar den för att vara, med prestandasiffror som en sportbil. 0-100 km/h går på 4,4 sekunder. Drivlinan består av en trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter som med turbo når upp till 231 hästkrafter samt en elmotor på 131 hästkrafter. Tillsammans blir det 362 hästkrafter. Tack vare att i8 till stora delar är konstruerad i kolfiber, kolfiberförstärkt plast och aluminium väger den inte mer än 1 485 kilo, trots ett tungt batteripack monterat i mitten, under golvet.

För de flesta är detta siffror som räcker långt, men BMW vill kräma mer ur bilen. Enligt brittiska Autocar vill BMW göra något alldeles extra av i8 i samband med företagets hundraårsjubileum som går av stapeln 2016.

i8:ans lätta chassistruktur ska stå som bas, men karossen ska bli mer aggressiv hos modellen som ryktas få beteckningen i9. Både bensin- och elmotorn ska pumpas ett snäpp eller två. Vad gäller bensinmotorn så går snacket om att det blir BMW:s nya, modulbaserade treliterssexa som  som ska driva bakhjulen, en motor som först ska ta plats i nya generationen 7-serie.

En annan i-modell som BMW planerar för tillfället är i5, en förlängd version av dagens i3, det vill säga den renodlade elbil som även finns med liten bensinmotor som räckviddsförlängare.