Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW presenterar 3-serie laddhybrid

245 hästkrafter och 400 newtonmeter pressar turbofyran och elmotorn ur sig i laddhybridversionen av 3-serie som BMW nu visar upp.

Även om många inte verkar tänka på det så har BMW faktiskt redan en laddhybrid i sin modellflora. Sportbilen i8 är, trots att många tror att den är en elbil, en laddhybrid, eller plug-in hybrid som det heter på ett visst språk som är populärt utanför Sveriges rikes gränser.

Nästa BMW-modell att stå på tur för laddhybridskonvertering ser 3-serie ut att vara. BMW visar nämligen i dag upp 3-serie plug-in hybrid prototype, och som vi ser på namnet är det inte en produktionsklar bil som presenteras utan en prototyp. Men det är inte därför som BMW har maskerat bilen framtill och baktill. Maskeringen är där för att dölja nyheterna som 3-serie facelift innehåller.

Men nu är det inte ansiktslyftet som är det intressanta, det är i stället tekniken som döljer sig under karossen.

Här hittar vi nämligen en fyrcylindrig TwinPower Turbo-motor på 2,0 liter som samarbetar med en elmotor. Kombinationen sägs ge samma sportiga upplevelse som en 3-serie med sexcylindrig bensinmotor. Komponenterna som används är i stor utsträckning desamma som i i3 och i8.

Sammanlagd effekt i denna laddhybridversion är omkring 245 hästkrafter medan maxvridet uppgår till cirka 400 newtonmeter. BMW nämner inga prestandasiffror men säger att accelerationen får sig en extra kick tack vare elmotorns tillkomst.

Drivlinan är komplett tillsammans med en åttastegad Steptronic-automatlåda.

Förbrukningen uppges ligga omkring 0,2 liter per mil vid blandad körning och utsläppet på cirka 50 gram per kilometer. Om sistnämnda siffra landar på eller under 50 gram, när 3-serie laddhybrid en vacker dag går att köpa, skulle den klassas som supermiljöbil i Sverige (om nu dagens regler finns kvar när bilen blir aktuell).

Bilen kan även köras med hjälp av enbart elmotorn och då är räckvidden ungefär 3,5 mil samtidigt som toppfarten begränsas till 120 km/h.

Precis som i vanliga 3-serie finns de olika inställningarna Comfort, Sport och Eco Pro där sistnämnda läget drar nytta av bensinmotorns och elmotorns samverkan på bästa sätt. Dessutom finns det ytterligare två lägen som är unika för laddhybridversionen – Max eDrive och Save Battery. Förstnämnda låter enbart elmotorn arbeta medan sistnämnda finns för att alltid låta energin i batterierna ligga på en konstant nivå. Med hjälp av Save Battery-läget är föraren alltid medveten om att det finns tillräckligt med batterikraft för ren elkörning.

Litiumjonbatterierna är placerade under bagagerumsgolvet och ska enligt BMW knappt stjäla något utrymme alls. Av bilderna (se galleriet nedan) att döma ser det ut att stämma. Batterierna kan, i och med att det är en laddhybrid, laddas via snabbladdare eller ett vanligt eluttag.

BMW nämner ingenting om när 3-serie laddhybrid ämnas lanseras. Troligtvis kommer den först när nästa generation 3-serie lanseras om några år.