Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW presenterar nya 8-serie med fakta och bilder

Det är inte dags än, men BMW lättar på trycket genom att bjuda på de första tekniska detaljerna som hör nya 8-serie till. Till det hör också en hel hög med nya bilder.

I maj 2017 visade BMW upp konceptbilen Concept 8-serie som sades vara en förlaga till en ny generation av klassiska modellserien 8-serie. Därefter har BMW portionerat ut lite fakta och många bilder visandes nya 8-serie (och M8) i hårt maskerat utförande. I början av innevarande år fick vi oss en dos fart när BMW släppte en film där vi såg nya 8-serie i ett höghastighetstest. Då hade bilen en annorlunda maskering som tydligare gav oss bilden att produktionsbilen inte blir lika vågar i linjerna som konceptbilen.

Än är det inte dags för avtäckning, den äger nämligen rum senare i år. BMW har dock svårt för att hålla sig, det kliar helt enkelt i fingrarna. Därför har de nu släppt många fler bilder på nya 8-serie med i princip samma maskering som tidigare i år. Små skillnader finns där så vi får nu se fler detaljer än innan.

LÄS OCKSÅ: Historien om BMW 8-serie

M850i xDrive

Men det stora är inte att vi bjuds på bilder. Den stora nyheten är i stället att BMW berättar om en viss modellversion och dess drivlina, nämligen M850i xDrive Coupé som kommer att lanseras med en helt nyutvecklad V8-motor, fyrhjulsdrift med betoning på bakhjulen, aktiv bakdiff, M-fjädring med elektroniskt justerbara stötdämpare och aktiva krängningshämmare, bakhjul som styr med eller mot framhjulen beroende på hastighet, och mycket annat.

V8 på 530 hästkrafter

Motorn beskrivs alltså som helt nyutvecklad men vi misstänker i stället att den är en kraftigt vidareutvecklad version av TwinTurbo-maskinen N63B44 som finns i M550i xDrive (purfärsk provkörning på länken), en maskin som den nya sägs efterträda. I nämnda 50i-utförande ges 462 hästkrafter och 650 newtonmeter. Nya maskinen kommer att ge mer än så, trots att den inte har ökat i vikt. 530 hästkrafter och 750 newtonmeter blir det i M850i xDrive Coupé. Hur stor motorn är berättar inte BMW, men vi vågar nog offra både en arm och ett ben på att det fortfarande är 4,4 liter som gäller.

Motorn är sammankopplad med en åttastegad Steptronic-automatlåda som sägs växla snabbare än någon gång tidigare Steptronic-låda.

M8 med över 600 hästkrafter

Skulle M Performance-versionen av nya 8-serie, alltså M850i xDrive, av någon anledning ändå inte räcka till så finns det ett vassare alternativ M8 Coupé.

Denna best får ta del av samma maskin som finns i nya M5, det vill säga S63B44-motorn. I M5 pumpar den ur sig 600 hästkrafter och 750 newtonmeter, i M8 blir dessa båda siffror sannolikt en aning uppskruvade.

LÄS OCKSÅ: BMW M8 byggdes – men gömdes

Nya BMW 8-serie Coupé har premiär senare i år, värstingversionen M8 förmodligen något senare men kanske ändå innan årets slut.På bilderna här, i galleriet och filmen nedan ses BMW M850i xDrive Coupé köra omkring på landsvägar i Wales där BMW just nu genomför sluttester med bilen.

https://youtu.be/vZksKwtRYk0