Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW sägs utveckla ny V8-motor

Allt är inte enbart koppar, spolar och celler. Kolvar, vevstakar och grenrör ingår också i framtiden. BMW uppges vara på gång med en ny åttacylindrig motor.

Det var ett bra tag sedan BMW senast utvecklade en ny V8-motor. För att vara mer exakt; 2008 lanserades N63-maskinen i samband med introduktionen av BMW X5 och X6 xDrive50i. Motorn, med twin turbo-teknik, var märkets första turboladdade V8. Den var även första motor att ha den så kallade ”Hot Vee”-layouten, det vill säga turboaggregaten monterade i vinkeln mellan cylinderbankarna. Det ger en kortare väg för avgaserna att färdas till turbons turbinhjul vilket ger snabbare respons.

N63-motorn, som finns i flera olika varianter, finns även i ett prestandautförande. Då benämns den S63 och även i detta fall finns det flera olika varianter. Först ut med S63:an var BMW X5 M och X6 M under 2010. Dagens BMW M5 har även S63-motorn under huven.

BMW:s V8:or har oftast en livslängd på cirka 8-10 år. Det börjar därmed bli dags för en ny generation V8, och just en sådan är, enligt BMW Blog, under utveckling, trots tidigare rykten om att N63/S63 är sista V8-generationen från München.

Enligt den BMW-fokuserade bloggen sägs nya motorn få beteckningen S68 och deras källor menar att motorvolymen kan bli mindre än dagens 4,4 liter medan ”Hot Vee”-layouten med turboaggregaten i mitten består. Motorn sägs också vara ”förberedd för framtiden”, med andra ord den elektrifierade framtiden. Nya V8:an kopplad samman med ett 48-volts mildhybridsystem, eller något kraftfullare, är förmodligen inte alls otroligt.

På bilden överst i artikeln ser vi N63-V8:an så som den ser ut i första generationen BMW X5 och X6 xDrive50i. På bilden här ser vi senaste S63-varianten som sitter i M5 Competition.På bilden överst i artikeln ser vi N63-V8:an så som den ser ut i första generationen BMW X5 och X6 xDrive50i. På bilden här ser vi senaste S63-varianten som sitter i M5 Competition.På bilden överst i artikeln ser vi N63-V8:an så som den ser ut i första generationen BMW X5 och X6 xDrive50i. På bilden här ser vi senaste S63-varianten som sitter i M5 Competition.
På bilden överst i artikeln ser vi N63-V8:an så som den ser ut i första generationen BMW X5 och X6 xDrive50i. På bilden här ser vi senaste S63-varianten som sitter i M5 Competition.

Att beteckningen sägs bli S68 får oss att tro att motorn är avsedd för BMW:s prestandabilar, helt enkelt M-bilar. Skulle motorn ha varit avsedd för mindre prestandaorienterade modeller hade beteckningen N68 nämnts (eller annan bokstav än S). Sannolikt är det så motsvarigheterna till dagens ”ordinära” BMW-bilar med V8 får raka sexor med elektrisk assistans i framtiden.

BMW Blog uppger att de har fått indikationer på att denna nya V8-motor ser dagens ljus under huven på M5 CS som har setts testas på Nürburgring under det senaste året. CS brukar betyda fler hästkrafter och lägre vikt.