Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW skippar förenade njurar

På flera konceptbilar har BMW presenterat framtidens grill med sammanfogade njurar, det vill säga inte längre separerade. Men så blir det inte, BMW har ändrat sig efter kritik.

BMW går mot allt större njurar i fronten på bilarna, X7 och uppdaterade 7-serie är exempel på det, och kommande 4-serie kommer att ta storleken på njurarna till en helt ny nivå. BMW har även presenterat njurar som inte är separerade från varandra, i stället är de förenade i mitten. Bland annat konceptbilarna Vision iNext (blivande iX5), i Vision Dynamics och Concept iX3 har gett smakprov på tilltaget.

I kommentarsfälten här på teknikensvarld.se har de sammanfogade njurarna inte mötts med hurrarop, tvärtom. ”BMW ser numera ut som en Kia”, har varit en av de vanligaste kommentarerna.

Konceptbilarna Concept iX3, Vision iNext och i Vision Dynamics, alla med förenade njurar i nosen.Konceptbilarna Concept iX3, Vision iNext och i Vision Dynamics, alla med förenade njurar i nosen.Konceptbilarna Concept iX3, Vision iNext och i Vision Dynamics, alla med förenade njurar i nosen.
Konceptbilarna Concept iX3, Vision iNext och i Vision Dynamics, alla med förenade njurar i nosen.

BMW har lyssnat på kritiken och kommit fram till att förenade njurar inte är ett BMW-kännetecken.

Att de började med njurar som går samman beror på att framtidens (delvis) självkörande bilar behöver sensorer och dessa placeras med fördel i mitten av grillen, precis där BMW vanligtvis placerar mittsektionen, oftast i krom, som separerar njurarna. Men BMW säger sig ha löst kruxet.

– Grillen är kritisk, så iNext, i4 och iX3 får separerade njurar. Vi spenderade pengarna på sensorer som kan se genom krom, säger BMW:s designchef Domagoj Dukec till Autocar.