080618-bmw-usa

BMW storsatsar i USA

Trots den vacklande bilmarknaden i USA väljer BMW att investera stort i nya fabriker. Under de kommande åren ska ett antal miljarder kronor läggas ned på att modernisera fabriker och bygga ut huvudkontoret.

Den krisande bilmarknaden i USA har olika effekter på olika biltillverkare. De inhemska (Ford, GM och Chrysler) tvingas lägga om sin produktion till mindre och snålare bilar i takt med att kunderna ratar de stora och törstiga bilarna. Europeiska tillverkare som säljer bilar i USA drabbas hårt av den svaga dollarn. Vissa väljer att dra sig bort från den nordamerikanska marknaden eftersom det inte är lönsamt att bygga bilar i Europa och skeppa över dem till USA för försäljning. BMW väljer dock att gå den motsatta vägen. För att stärka sina positioner satsar BMW enorma summor på att modernisera och bygga ut sina amerikanska fabriker.

Till skillnad från de amerikanska tillverkarna går BMW framåt i USA. Förra året sålde man 336 000 bilar, en ökning med 7,1 procent mot föregående år. BMW säljer 22 procent av alla sina bilar i USA och för att den siffran ska kunna bli ännu större gör man ett antal stora investeringar. Vid slutet av året läggs drygt en miljard kronor på två nya underleverantörscenter i Pennsylvania och Illinois. När dessa är färdiga ska det amerikanska huvudkontoret i New Jersey byggas ut för drygt 600 miljoner kronor.

Som om detta inte vore nog har BMW tidigare meddelat att den stora fabriken i Spartanburg ska byggas ut för drygt 4,5 miljarder kronor. Förhoppningen är att man ska kunna bygga alla framtida suv-modeller i där. Senast 2012 ska fabriken ha kapacitet att bygga 240 000 bilar per år, till skillnad från dagens kapacitet på 160 000 enheter.

BMW är dock inte helt ensamma om att utöka sin verksamhet på andra sidan Atlanten. sedan tidigare vet vi att Volkswagens står i begrepp att välja plats för en ny fabrik i USA.

Läs mer