Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091023-bmw-värme
091023-bmw-värme
091023-bmw-värme
091023-bmw-värme

BMW tar vara på värmen

Värme brukar oftast vara något som ska bort från motorn för att undvika överhettning. Nu gör BMW tvärtom och anstränger sig för att ta vara på så mycket som möjligt av den överflödiga värmen. Kallstarter ska bli ett minne blott.

 Nu bjuder BMW på en liten inblick i vad som försiggår på utvecklingssidan. Tyskarna har som bekant kommit långt med sin bränslebesparande teknik som går under samlingsnamnet EfficientDynamics men än finns mycket kvar att göra. Ett av fokusområdena just nu är värmen som går till spillo när en motor körs. Enligt BMW kan dagens motorer bara utnyttja en tredjedel av energin i bränslet för att driva bilen framåt, resten försvinner i form av värme. Det är denna rest BMW vill fånga genom att utveckla tre nya system.

Det första är tämligen simpelt. För att undvika kallstarter kläs motorn helt och hållet i material som vanligtvis används för att isolera bilens undersida. En helt ”inbäddad” motor svalnar mycket långsammare, BMW räknar med att motorn ska kunna hålla en temperatur på 40 grader 12 timmar efter att den stängdes av. Varje grad över den omgivande temperaturen innebär en bränslebesparing på 0,2 procent.

Nästa system är aningen mer avancerat och har sina rötter i rymdtekniken. BMW arbetar på att sätta en termoelektrisk generator (TEG) i avgassystemet. Värmen från avgaserna omvandlas till elektrisk energi som sedan kan driva energislukande system som klimatanläggning med mera. Enligt BMW kan den här tekniken ge en besparing på upp till två procent.

Det tredje systemet arbetar precis som det första för att undvika att bilen körs kall. För bensinmotorer i synnerhet kan många droppar sparas om drivlinan värms upp snabbare och smörjningen i till exempel växellådan kommer igång snabbare. Genom att använda värmen från avgaserna till att värma växellådans smörjolja kan dyrbara droppar sparas i början av körningen. BMW tänker sig också att värmen från avgaserna ska kunna användas för att värma kupén. Koloxidförgiftning är ju farligt, tänker man då genast. Men det har BMW förstås också tänkt på. Det handlar inte om att dra en slang från avgasröret genom rutan utan i stället om en värmeväxlare som placeras i anslutning till katalysatorn. Dagens dieselmotorer är ofta så effektiva att den överflödiga värmen inte räcker för att värma kupén, många dieselbilar utrustas därför med en elektrisk värmare som enligt BMW kan höja förbrukningen med så mycket som 0,1 liter per mil. Om värmen från avgaserna tas till vara skulle en sådan hjälpvärmare bli onödig och ytterligare några centiliter bränsle kan sparas. All ovanstående teknik befinner sig än så länge i prototypstadiet och det lär dröja några år innan den sätts i produktion.

Läs mer