Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW-Toyotas sportbil rullar på enligt schema

BMW och Toyotas gemensamma sportbilsprojekt rullar på som tänkt. Nu går man in i konceptfasen.

Det var i juni 2012 som världen höll på att tappa hakan. Höjdarna hos BMW och Toyota stod och skakade hand på bild efter att ha kommit överens om ett samarbete som ska mynna ut i gemensam sportbil i två utföranden – ett för respektive märke.

BMW bekräftade för Bloomberg News i går att projektet nu gått in i konceptfasen och att allt rullar på enligt planen. En teknisk förstudie som pågått sedan januari 2013 har nu avslutats lyckosamt. Mer ville de inte avslöja för den amerikanska nyhetsbyrån.

Sedan tidigare ”vet” vi att bilen som de båda biljättarna syr ihop inte ska bli någon ny supersportbil, snarare mer en sportbil som kan tillverkas i stora volymer. Vi vet också att den är planerad att lanseras under 2017, så än kvarstår det ett par år innan BMW- och Toyota-fansen – och alla andra för den delen – får känna och klämma på bilen.

BMW:s version tros agera efterträdare till dagens Z4 och kan eventuellt komma att heta Z5. Den ska förmodligen, precis som Z4, vara taklös – en så kallad roadster. Men i stället för plåttak sägs det bli tygsufflett. En coupéversion kan också vara aktuell.

Toyotas version ryktas vara något av en Supra-ersättare. Men det finns även rykten som säger att det inte är så.

BMW:n kommer förmodligen att ha turboladdade 2,0-litersmotorer med minst ett par olika effektuttag. Det pratas på nätet om effektsiffror från 190 till 270 hästkrafter, med ytterligare ett alternativ mitt emellan. En toppversion med turboladdad rak sexa på tre liter och någonstans runt 400 hästkrafter kan också vara aktuell. Den versionen skulle i så fall kunna vara Z5 M.

Bilden ovan är endast en illustration som använts flitigt på nätet den senaste tiden.