Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080218-bmw-v8-esprit
080218-bmw-v8-esprit
080218-bmw-v8-esprit
080218-bmw-v8-esprit

BMW-V8 i nya Lotus Esprit

När Lotus Esprit återuppstår kan den komma att använda samma motor som BMW X6. Enligt uppgifter från Autocar kommer den 4,4 liter stora V8-motorn att skrämmas upp till omkring 500 hästkrafter.

Nu är det nästan fyra år sedan den legendariska Lotus Esprit togs ur produktion. Det är kanske inte så konstigt om många entusiaster under dessa år har lidigt av svåra abstinensbesvär, den gamla modellen fanns ju som bekant på marknaden i dryga 30 år. Under dessa senaste fyra år har det spekulerats mycket i om, och i så fall när en ny Esprit kommer. På senare tid har ett antal olika testmulor siktats på olika håll i världen, senast i Sverige. Det har inte avslöjats någonting av den yttre designen då testmulorna åkt runt med den gamla Espritkarossen.

Får man tro brittiska Autocar så kommer nya Esprit först 2010. Enligt Autocar kommer den då att drivas av BMW:s V8 på 4,4 liter med dubbelturbo som i dagsläget återfinns i X6. I X6 levererar motorn 407 hästkrafter. Ytterligare 100 hästkrafter borde inte vara någon större match för Lotus att plocka ut.

Dessa uppgifter stöds av att BMW:s vd Norbert Reithofer har gått ut och sagt att bayrarna har för avsikt att sälja mer teknik till andra tillverkare. Dessutom ska insiderkällor från Lotus ha sagt till Autocar att BMW troligen kommer att förse Lotus Esprit med en motor. Utöver de finansiella vinsterna skulle en motordonation innebära positiv uppmärksamhet för BMW i Lotus hemland Storbritannien.