Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090514-bmw-daimler-inte090514-bmw-daimler-inte090514-bmw-daimler-inte
090514-bmw-daimler-inte

BMW vill inte närma sig Daimler

Daimler-chefen Dieter Zetsche skulle gärna se ett närmare samarbete med rivalen BMW för att skära kostnaderna. BMW-chefen Norbert Reithofer har en ljummare inställning och menar att inga kostnadsbesparingar kan vara stora nog för att riskera BMW:s varumärke.

 I början av veckan berättade Daimlers koncernchef Dieter Zetsche att han önskade sig ett bredare samarbete med ärkerivalen BMW. Genom att dela med sig av olika komponenter skulle båda företagen kunna stora pengar, och enligt Zetsche finns det bara ett fåtal områden där ett samarbete mellan BMW och Daimler inte skulle vara möjligt. Nu har BMW:s vd Norbert Reithofer uttalat sig i frågan. Hans inställning till ett fördjupat samarbete med Daimler är en aning ljummet.

I intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung säger Reithofer att det finns tydliga gränser för samarbete med konkurrenterna. Han hänvisar till en undersökning som värderar värdet på BMW:s varumärke till 24 miljarder dollar. En sådan summa måste man vara rädd om enligt Reithofer. BMW-chefens bestämda åsikt är att det inte finns några kostnadsbesparingar som kan vara stora nog för att riskera BMW-identiteten. Reithofer verkar därmed ha en försiktigare inställning till samarbete med andra biltillverkare jämfört med Zetsche. Enligt Zetsche finns det många delar som skulle kunna vara identiska i Mercedes och BMW utan att det skulle påverka märkesidentiteterna.

När utvecklingen av nästa generation Mini fortfarande var i ett tidigt stadium uppges BMW ha övervägt att låta den nya Minin baseras på en plattform från Alfa Romeo. Denna tanke lades ner relativt omgående eftersom man resonerade att slutprodukten inte skulle se ut eller kännas tillräckligt mycket som en Mini.

Reithofer vill däremot fördjupa samarbetet med franska PSA-gruppen. BMW och PSA delar i dagsläget på en serie små och mycket framgångsrika motorer och Reithofer säger till Frankfurter Allgemeine att han hoppas att samarbetet kan utökas så fort PSA:s nye vd Phillipe Varin tillträder i början av sommaren.

Läs mer