Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW visar första bilden på X7

BMW:s bjässe till suv, X7, är på ingång. Nästa månad har den världspremiär, därför bjuder de nu på en första bild, en så kallad teaser. Eller aptitretare som vi säger på svenska.

I fjol, på bilsalongen i Frankfurt, visade BMW upp sitt nya flaggskepp i suvklassen i form av konceptbilen Concept X7 iPerformance. Med 502 centimeter på längden var konceptet decimetern längre än nya X5 som vi alldeles nyligen var i väg och provkörde (och drygt 13 centimeter längre än gamla X5). Det var med andra ord en bjässe till suv vi fick se på bilsalongen i den tyska staden hösten 2017. BMW benämner dock inte sina suvar med beteckningen suv, i stället har de sedan lång tid tillbaka använt den egna beteckningen sav som står för Sport Activity Vehicle (suv står för Sport Utility Vehicle). Om BMW väljer att kalla X7 för sav återstår att se, kanske SLV hade suttit bättre, något som i så fall – eftersom vi hittade på det här och nu – skulle kunna stå för Sport Luxury Vehicle. X7 ska ju vara riktigt lyxig, och förmodligen inte lika mycket ”aktivitetsbil”.

I vår bild som vi har gjort ljus ser vi lite mer av detaljerna.

På bilsalongen i Los Angeles i november är det världspremiär för X7, och för att uppmärksamma oss på detta har BMW nu släppt en första teaserbild som visar lite av flaggskeppets front.

Vi har tagit oss friheten att manipulera ljuset i bilden för att se vad som döljer sig bakom de mörka ytorna och vips, så får vi se att fronten påminner till stora delar om konceptbilens.

Njurarna är i princip identiska och ser lika gigantiska ut. Strålkastarna är fortfarande slimmande, dock inte så extremt som på konceptet. Frontens nedre parti har förändrats en aning och ytterbackspeglarna är ersatta med vanliga BMW-speglar, kvar är alltså inte tjusiga och förmodligen dyra doningar som konceptbilen hade.

 Så här ser X7 ut enligt de patentbilder som BMW skickat in och som läckte ut tidigare i år. Och vi vet att det handlar om mönsterskydd (designskydd) och inte ett patent, så gödsla inte kommentarsfältet med arga versaler angående detta. Typen av bilder kallas helt enkelt, och lite felaktigt, för patentbilder och har sitt ursprung i engelskans "patent drawings".

Vi ser inte sidorna och bakänden av X7 men vi kan förmoda att dessa starkt påminner om hur konceptbilens motsvarande delar såg ut, i och med att fronten inte skiljer sig allt för mycket. Bakljusen kan vi misstänka blir mer eller mindre identiska med de som satt på konceptet i och med att de starkt liknar BMW:s senaste bakljus på diverse olika nya modeller.

Konceptbilen BMW Concept X7 iPerformance från 2017.

Under huven vet vi att märkets 4,4 liter stora V8 på 462 hästkrafter hamnar, då i modellversionen som kallas X7 xDrive50i. Det avslöjade läckta specifikationer i slutet av förra året.

BMW:s raka bensinsexan på 340 hästkrafter sägs agera instegsmaskin till X7 vilket inte låter allt för osannolikt. Några dieselmotorer kommer garanterat också att hitta ned under huven, BMW har ju sagt att dieselmotorn på intet sätt är död.

Konceptbilen BMW Concept X7 iPerformance från 2017.

En laddhybridvariant kan vi också se fram emot, speciellt då konceptbilen hade en bensinmotor som kopplats ihop med en elmotor. Förmodligen rör det sig i så fall om samma drivlina som i nya X5 xDrive45e iPerformance där konstellationen står för ett effektuttag på sammanlagt 394 hästkrafter.