BMW visar holografisk pekskärm

Tekniken i våra bilar blir allt mer avancerad och framtidsbetonad. Nu ska BMW visa upp nästa steg i interaktionen mellan bil och människa – en virtuell pekskärm.

För inte allt för lång tid sedan var det häftigt om bilen hade en liten monokrom display som visade klockan. Sedan blev de små skärmarna lite mer avancerade och kunde visa bränsleförbrukning och annan information. Därefter kom lite större skärmar i färg som kunde styras med hjälp av knappar och vred och på senare tid har head up-displayer och pekskärmar gjort sitt intåg i bilarna. Det absolut senaste är att man numera kan styra dessa så kallade infotainmentskärmar med gester, det vill säga med små handrörelserna framför skärmen kan man exempelvis bläddra i menyvalen. Bland annat BMW 7-serie och nya 5-serie har tekniken.

Men teknikutvecklingen tar inte slut där, nästa steg är att interagera med bilen via en skärm som inte finns.

En pekskärm, som egentligen inte finns. Ett hologram helt enkelt.

På den stora elektronikmässan CES 2017 i Las Vegas i början av januari nästa år ska BMW visa upp vad de tror kan vara framtidens kommunikation mellan bilförare, bil och omvärld. De ska på mässan visa upp BMW HoloActive Touch, en virtuell pek- och geststyrd skärm som projiceras som ett hologram till höger om ratten i höjd med mittkonsolen.

Skärmen ”svävar” i kupén med hjälp av reflektioner som inte behöver en yta att projicera ljuset mot (något dagens head up-displayer kräver). Med den fiktiva skärmen bredvid sig kan föraren styra innehållet på skärmen med handgester och även trycka för att exempelvis bekräfta ett val. Kommandona som föraren ger, exempelvis ett fingertryck på en virtuell kontaktyta, återkopplas med olika taktila bekräftelser (hur nu det går till). Ingen som helst fysisk kontakt med någon form av yta behövs.