Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW visar M8-koncept i Genève

Hittills har vi bara sett den som maskerad prototyp och som GTE-vagn – BMW:s M-version av kommande 8-serie. Men nu kommer uppgifter gällande att vi kommer att få se en M8-konceptbil när bilsalongen i Genève öppnar nästa vecka.

Det är BMW Blog som kommer med uppgifterna. Enligt dem kommer den nya konceptbilen som visas i Genève att gå under namnet BMW Conept M8 Gran Coupe. Som namnet antyder är det alltså frågan om en fyradörrarsversion av M8. Prestandamodellen kommer även komma som tvådörrars (Coupe) och som cabriolet (Convertible).

Detaljerna kring den nya konceptbilen är få, men förhoppningsvis ger den en fingervisning om hur den färdiga bilen kommer att se ut. ”Vanliga” nya BMW 8-serie, som råkade halka ut på nätet tidigare i år, tros få premiär senare i höst och M8 dröjer ännu längre, troligtvis till någon gång nästa år. BMW Blog erfar att fyradörrars M8 Gran Coupe dröjer till slutet av 2019 eller början av 2020.

BMW M8 GTE Foto: BMW

Hittills har vi bara sett M8 i maskerad prototypform – och i racingkostym (se bilden ovan). Bland annat har vi sett den förstnämnda framföras på Nürburgring och hört hur den låter.

BMW M8 tros låna M5:ans dubbelturbo-V8 på 4,4 liter. I nya M5 ger den 600 hästar blankt, men som vi skrivit om tidigare kommer M8 få en än mer uppskruvad effekt.

Racingbilen M8 GTE, som gjorde debut under 24-timmarsloppet på Daytona, kör just med en modifierad version av M5:ans V8. Förutom en hel del specialdelar har bland annat cylindervolymen kapats från 4,4 liter till 4,0 för att passa gällande reglemente.

I M8 GTE ger motorn från omkring 500 hästkrafter till en bit över 600.

Läs också: Historien om BMW 8-serie

Läs också: BMW M8 – monstret från München som aldrig blev av

Enligt M-avdelningens ordförande Frank van Meel, som brittiska Autocar talat med, kommer det bli en tydlig skillnad mellan vanliga 8-serien och prestandaversionen M8:

– Vi har varit involverade i 8-serien sedan projektet startade. Utmaningen för oss som ingenjörer var faktiskt att säkerställa att standardbilen inte var för sportig för de tilltänkta köparna, för vi vill att M8 ska kännas som ett steg upp. Alla 8-serie köpare vill heller inte ha en M-bil, säger Meel till Autocar.