Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100604-bmw-art-car100604-bmw-art-car100604-bmw-art-car
100604-bmw-art-car Foto: von Salomon Photographie

BMW visar sin nya Art Car – designad av Jeff Koons

Det här är en av BMW:s bilar som ska köras i 24-timmars på Le Mans. Dekaleringen är inte bara ett sätt att förvilla konkurrenterna, den är även ett konstverk av Jeff Koons. Möt den 17:e i ordningen av BMW:s Art Cars.

 Ända sedan 1975 har BMW anlitat världskända konstnärer som har fått sätta sin prägel på BMW:s bilar. Några av de mest kända exemplen är Andy Warhol och Roy Lichtenstein som fick designa varsin bil på 1970-talet. I år presenterar BMW sin 17:e Art Car och den här gången föll valet på den amerikanske konstnären Jeff Koons.

Jeff Koons sägs redan för sju år sedan ha bett om att få göra en Art Car åt BMW, men först nu fått chansen. Koons säger sig ha försökt framhäva energin i bilen – en BMW M3 GT2.

– De här racebilarna är som livet, de är starka och det finns mycket energi i dem. Det finns mycket kraft under huven och jag vill att mina idéer ska gå i linje med bilen, de ska vara i kontakt med kraften, säger Koons.

Koons M3 GT2 är inte bara ett konstverk, den ska även ställa upp i årets upplaga av 24-timmars på Le Mans, precis som flera tidigare Art Cars. Den ska rattas av Andy Priaulx , Dirk Müller och Dirk Werner. Jörg Müller, Augusto Farfus och Uwe Alzen ställer upp i en annan BMW-vagn, utan konstnärliga dekaler. 

https://youtu.be/eG83ETbo0xE?height=347&width=575