Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Uwe Fischer

BMW visar upp X3 M och X4 M

BMW:s suvmodeller X3 och X4 ska bli snabbare. Nu visar de upp kamouflerade prototyper av X3 M och X4 M med helt nyutvecklade maskiner under huvarna.

Att BMW har fler M-suvar på gång har varit en illa dold hemlighet. Redan i fjol höstas kunde vi avslöja att en X4 M var i görningen och med den så klart en motsvarighet hos X3 eftersom de båda suvmodellerna är syskon (G01 och G02).

I helgen, i samband med DTM-deltävlingen på Nürburgring, bekräftade BMW för första gången X3 M och X4 M genom att visa upp två kamouflerade prototyper som fick smaka på den berömda asfalten. Mer av det sistnämnda kommer det att bli framöver med tanke på hur intensivt BMW brukar testa sina M-modeller på banan innan det är dags för lansering.

Bland detaljerna som bekräftar att det är just M-versioner av X3 och X4 som vi ser på bilderna här finns backspeglarna, svartlackerade njurar, grövre front med större luftintag, vinge på X4:ans baklucka, eventuellt större takvinge på X3:an och – icke att förglömma – de fyra puffrorna i respektive bakre stötfångare.

X3 M och X4 M kommer att använda samma typ av motor, en helt nyutvecklad historia som BMW benämner den och beskrivs som sexcylindrig med M TwinPower Turbo-teknik och med hög varvvillighet. Mer än så får vi inte veta om motorn, men vi vet redan att den går under kodnamnet S58 och är prestandavarianten av B58-motorn som i dag används i exempelvis X4 M40i där den ger 360 hästkrafter. Räkna med 450 hästkrafter eller mer i X3 M och X4 M. Den nya maskinen kommer att hitta ner under huven i fler BMW-bilar i framtiden, förslagsvis i kommande generation M3.

Foto: Uwe Fischer

M-versionerna av X3 och X4 kommer att vara fyrhjulsdrivna, precis som BMW:s tidigare M-suvar (två senaste generationerna X5 och X6), men med den skillnaden att det inte blir vanligt xDrive-teknik. X3 M och X4 M kommer nämligen att få M xDrive-tekniken från nya BMW M5, det vill säga fyrhjulsdrift när man så önskar, och bakhjulsdrift vid andra tillfällen då man anser det vara lämpligare.

M xDrive-systemet anpassas för att passa X3 och X4. Exakt vad det innebär återstår att se.

Vi tror inte att BMW visar upp X3 M och X4 M i höst, det känns mer sannolikt att det blir under våren 2019.