BMW Vision Future Luxury
BMW Vision Future Luxury

BMW Vision Future Luxury – nya 7-serie eller 9-serie

I Peking visar BMW just nu upp en lyxig konceptbil med namnet Vision Future Luxury. En stor sedan med svepande linjer och ombonad interiör som lär ge oss en vink om hur nästa generation 7-serie eller en 9-serie kommer att te sig.

BMW har en hel drös med bilar med sig till bilsalongen i Peking som i dag stänger dörrarna för besökare. Vissa av dem, exempelvis el(hybrid)bilarna i3 och i8, visas för första gången upp för kinesisk publik. För oss här i Europa är vi redan bekanta med dem alla – bortsett från en bil.

I Peking visar BMW nämligen konceptbilen Vision Future Luxury. Precis som namnet påtalar är den en studie i framtida lyx från den bayerska biltillverkaren. Eller som BMW själva formulerar det: ”långsiktig syn på hur de uppfattar modern lyx för varumärket BMW”.

 Flera likheter finns med tidigare Vision-konceptbilar från BMW, bland annat Gran Lusso. Strålkastarna andas mycket motsvarigheterna på i8, och mycket riktigt är det också laserstrålkastare som konceptbilen utrustats med. Grillen med BMW:s så välkända njurar är gigantisk. Kanske för stort? Men ju större och lyxigare BMW det handlar om desto större är njurarna, se bara på dagens 7-serie som på den punkten överglänser övriga modeller. Och just denna konceptbil som nu visas upp i Kina kan vara en första titt på vad nya generationen 7-serie har att bjuda på. Men det kan också vara en helt ny lyxbil ett snäpp ovanför 7-serie. En 9-serie i så fall. Det rapporterade vi om redan i början av månaden, en lyxbil klassen större som använder sig av samma tekniska plattform som nästa 7-serie och nya Rolls-Royce Phantom. 9-serie sägs bli verklighet redan 2016.

Vision Future Luxury har en iögonfallande sidoprofil med lång huv där överhänger fram är väldigt kort. Överhänget bak är desto längre, men i gengäld är bakluckan väldigt kort. Åtminstone i jämförelse med huven. Kupéutrymmet är alltså placerat långt bak på bilen. En annan iögonfallande detalj är bakdörrarna som är upphängda i bakkant. Men några B-stolpar saknas inte trots lösningen med bakhängda dörrar. B-stolparna i kolfiber har man gjort väldigt små och diskreta och de går i symbios med framstolarna.

Bilen är fullproppad med ny teknik varav vissa med stor sannolikhet kommer till en produktionsmodell inom snar framtid. Exempel på sådan teknik är ny head up-display med bättre projicering rakt framför förarens synfält och bakljus med OLED-belysning. OLED, eller organiska lysdioder, är mycket tunnare än vanliga lysdiodtekniker, ungefär 400 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå. Det ger en helt annan flexibilitet och man kan därför forma dem i princip hur man önskar. Dessutom behöver OLED-lampor inga reflektorer eftersom de är mycket ljusstarka.