Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081010-bmw-x1-bakhjuls
081010-bmw-x1-bakhjuls
081010-bmw-x1-bakhjuls
081010-bmw-x1-bakhjuls

BMW X1 blir bakhjulsdriven

Nya uppgifter säger att BMW:s nya lillsuv X1 ska kunna fås med bakhjulsdrift när den dyker upp i försäljningshallarna. För att pressa ned förbrukningen ska kunderna kunna välja bort fyrhjulsdriften, och då även få den nya beteckningen sDrive.

Det är inte längre någon hemlighet att BMW:s tre X-modeller ska få ett mindre syskon i form av X1. Bilen visas just nu som koncept på bilsalongen i Paris. Konceptet ser dock i det närmaste produktionsfärdigt ut, det är förmodligen inte mycket som kommer att ändras fram till säljstarten sent nästa år. I samband med avtäckningen av X1-konceptet var BMW dessvärre väldigt förtegna om vad som döljer sig under skalet. Nu har det emellertid börjat läcka ut en del smaskiga detaljer.

Brittiska Autocar hävdar att X1 ska säljas både i två- och fyrhjulsdrivet utförande, och hänvisar till insiderkällor inom BMW. BMW har än så länge vägrat att låta X-bilarna driva på endast en axel, men miljökrav både från kunder och myndigheter uppges nu ha fått BMW att ändra sin uppfattning. Därför väntas BMW erbjuda X1 i tvåhjulsdrivet utförande i kombination med de minsta motorerna.

För att särskilja ”tvåhjulingarna” från ”fyrhjulingarna” uppger Autocar att BMW planerar att införa en ny sDrive-beteckning. En bakhjulsdriven X1 med 2,0-liters dubbelturbodieseln skulle i så fall kunna heta sDrive23d, medan den fyrhjulsdrivna versionen kallas xDrive23d. Stormotoriserade versioner X1 kommer att få fyrhjulsdriften som standard, medan de fyrcylindriga kan extrautrustas med fyrhjulsdrift. Några vidare uppgifter om motoralternativen finns ännu inte, men eftersom X1 bygger på 3-seriens (E90) plattform, och dessutom ska byggas bredvid 3-serien i fabriken i Leipzig, kan vi gissa oss till att samma motorer plockas över mer eller mindre rakt av.

Läs mer