Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081001-bmw-x1-concept
081001-bmw-x1-concept
081001-bmw-x1-concept
081001-bmw-x1-concept

BMW X1 redo för världen

BMW:s tre populära X-modeller ska nu få en lillebror i form av X1 som visas som koncept nere i Paris. Frågan är om inte mellanbrodern X3 nu får lite för vass motstånd…!?

Det har varit en hel del snack om kommande BMW X1 men några bilder på hur den verkligen ser ut har inte setts till. I dag lättade dock BMW på locket och släppte den första informationen och en rad bilder på bilen.

Anledningen till BMW:s inträde i denna mer kompakta suvklass beror på köparnas beteende. Från att ha köpt stora suvar som X5 är det nu mer inne och miljöriktigt att köpa mindre bilar, så varför inte erbjuda en X1 som bjuder på komfort, utrymme och hög markfrigång?

Även om X1, som visas som koncept nere i Paris i veckan, är mindre än sina X-bröder, så är bilen inte speciellt liten. Den mäter 446 centimeter på längden vilken är knappt elva centimeter kortare än X3 och 17 centimeter kortare än Volvos nykomling XC60. Närmsta konkurrent är Volkswagens populära Tiguan som är knappt tre centimeter kortare än X1.

Rymliga utrymmen inne i bilen betonar BMW lite extra i sitt knapphändiga pressmeddelanden och vi har ingen tanke att misstro dem eftersom hjulbasen mäter hela 276 centimeter. Det är visserligen en centimeter kortare än hos XC60, men i gengäld är den bilen betydligt större. Jämfört med rymliga BMW X3 är hjulbasen bara fyra centimeter kortare. Bäst jämförelse får vi med konkurrenten VW Tiguan – där slår X1 Wolfsburg-suven med hela 16 centimeter.

BMW är än så länge tysta om vilka motorer som X1 utrustas med, men då bilen bygger på 3-seriens (E90) plattform kan vi förvänta oss att samma motorer plockas över mer eller mindre rakt av. Alltså fyr- och sexcylindriga bensin- och dieselmotorer, både med och utan turboladdning. En hybridversion lär också dyka upp ett eller två år efter lanseringen som sker hösten 2009. 

På webben cirkulerar det spekulationer om bilens prislapp som tros hamna på från motsvarande 250 000 kronor. Räkna med ett svenskt grundpris närmare 300 000 kronor.

Läs mer