100423-bmw-x1-kina
100423-bmw-x1-kina

BMW X1 ska byggas i Kina

De kinesiska bilköparna verkar inte kunna få nog av europeiska premiumbilar. Nu meddelar BMW att de ökar sin satsning i Kina med en ny fabrik och en förväntad årsproduktion på 300 000 bilar. Dessutom ska lillsuven X1 sättas ihop där borta.

BMW har goda förhoppningar om att utöka såväl modellutbudet som försäljningsvolymerna på den kinesiska marknaden. BMW:s vd Norbert Reithofer har nu avslöjat att den nya lillsuven X1 kan komma att byggas även i Kina. Den skulle då ansluta till 3-serien och 5-serien som redan nu sätts ihop i lokala fabriker. Men för att marknaden ska få det den vill ha måste kapaciteten utökas.

BMW har redan en fabrik i Shenyang-regionen tillsammans med den kinesiska partnern Brilliance där 3-serien och 5-serien har tillverkats sedan 2003. I höstas avslöjade BMW att det fanns planer på en ny fabrik i området, också den i samarbete med Brilliance. Den nya fabriken innebär en investering på 5, 4 miljarder kronor, av vilka BMW och Brilliance ska stå för hälften var. Byggstart för projektet sker i början av juni och fabriksbandet väntas vara igång någon gång under 2012. Med den nya fabriken växer BMW:s kapacitet till 100 000 bilar årligen. I ett långt perspektiv hoppas BMW kunna tredubbla den siffran. Kina är i dagsläget BMW:s fjärde största marknad.

https://youtu.be/EMhnftKlFNw?height=347&width=575

Läs mer