Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW X4 Concept
BMW X4 Concept
BMW X4 Concept
BMW X4 Concept

BMW X4 Concept officiell

Som uppföljning till gårdagens avslöjande har nu BMW släppt bilderna på och informationen om Concept X4 som ska visas upp i Shanghai alldeles strax. Detta är första steget mot en lillebror till X6.

BMW X6 i format mindre alternativt BMW X3 som femdörrarscoupé. Där har du BMW X4 som troligtvis lanseras under 2014. Än så länge är det bara konceptbilen vi får titta på så här dagarna innan premiären på bilsalongen i Shanghai. Men vi ser ändå tydligt BMW:s avsikt med bilen, det vill säga en suv, förlåt, sac ska det förstås vara (SAC, Sports Activity Coupé) med mer sportiga och kaxiga toner à la X6. Ett mindre praktiskt men mer iögonfallande högbygge som inbjuder till mer inspirerande körning (X6 är som bekant, trots sin storlek, extremt körduglig).

 BMW X4 Concept, eller BMW Concept X4 som är dess korrekta namn, mäter 464,8 centimeter på längden vilket på millimetern är samma som X3 som X4 baseras på. Det är också 22,9 centimeter kortare än vad storebror X6 mäter i rocken. X4 är drygt tre centimeter bredare än X3 med sina 191,5 centimeter och 162,2 centimeter på höjden är knappt fyra centimeter lägre.

 Eftersom X4 utgår från X3 är axelavståndet samma på båda bilarna, 281 centimeter.

 Visuellt kan vi säga att X4 är en blandning av 4-serie Coupé Concept och 3-serie Gran Turismo samt att BMW har adderat lite typiska suvdetaljer så som hasplåtar, skydd över dörrtrösklar och skärmkanter. Skuldran som på de flesta BMW-modeller löper i en rak linje från framskärm till bakljus finns inte på X4. I stället är den bruten på ett ställe samtidigt som den viker av nedåt både på framskärm och bakdörr. Linjen från A-stolpen till strålkastaren lånas från X3.

 Taklinjen andas väldigt mycket 3-serie Gran Turismo men i mer kompakt format.

 Fronten ger ett argt intryck med stora luftintag och stora njurar med kraftig kromsarg runt om. Strålkastarna, som är av typen full-LED, påminner om dem hos 4-serie Coupé Concept men har gjorts rakare i överkant och smalare tack vare en ny nedre linje. Baktill är det likt 3-serie Gran Turismo men med bakluckan mer integrerad i stötfångaren och bakljus som är lite slankare.

 X4 i konceptformat rullar på 21 tum höga hjul.

 BMW beskriver inte drivlinan i konceptbilen men den färdiga X4 som lanseras inom ett år eller så ska enligt BMW-chefen Norbert Reithofer ha ett motorprogram som motsvarar X3:ans, det vill säga en blandning av bensin- och dieselmotorer med fyra och sex cylindrar. I dag är X3:ans instegsalternativ på bensinsidan xDrive20i, en tvålitersmaskin med fyra cylindrar som ger 184 hästkrafter, medan dieselinstegaren är xDrive20d, även den en tvålitersfyra med 184 hästkrafter. xDrive35i är värstingalternativet som bjuder på en treliterssexa på 306 hästkrafter.

Vågar vi hoppas på en lillebror till X6 M?