Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Den smått legendariska bokstavskombinationen pryder åter en modell från BMW
2 AV 2
Foto: Uwe Fischer / BMW

BMW X5 M och X6 M Competition uppdateras

Tycker du att BMW X5 M och X6 M är lite för långsamma? Trist, för de blir inte ett dugg snabbare nu när de uppdateras. Men de får mildhybridsystem, stor pekskärm och iögonfallande frontdesign.

BMW X5 och X6 uppdaterades nyligen med delvis ny design och nu är det inte oväntat dags för prestandamodellerna från M-avdelningen att gå samma öde till mötes. Den största nyheten är att M-modellerna framöver endast kommer att säljas i det värsta utförandet, som kallas Competition, och att de begåvas med 48-volts mildhybridsystem.

Ovanligt nog innebär uppdateringen ingen förbättring på vare sig effekt eller prestanda. 4,4-litersåttan ger fortfarande 625 hästkrafter och 750 Nm, men förstärkt vevaxel, nya turboaggregat, nytt insug, nytt grenrör, lägre utväxling i den åttaväxlade automatlådan och inte minst mildhybridsystemet ska göra att responsen förbättrats. 0–100 km/h går fortfarande på 3,9 sekunder. Förändringarna i motorn är så stora att BMW har bytt motorkod från S63 till S68.

LÄS MER: BMW-chefen: Kontroversiell design säljer mer 

X5 M Competition och X6 M Competition är de första M-modellerna som elektrifieras med ett mildhybridsystem, de blir inte laddhybrider som värstingen XM som kommer senare i år.

Invändigt får de samma nyheter som X5 och X6, och det är främst den stora pekskärmen som kallas Curved Display som märks. Den kom först i elbilen iX, sedan i i4 och rullas nu ut till resten av BMW:s modellutbud.

Utvändigt är nyheterna desto mer slående och det är tydligt att varifrån inspirationen kommer: XM. Fronterna får stora inslag av svart plast. Njurarna i grillen förbinds med luftintagen under registreringsskylten för att ge illusionen av en lika stor grill som på XM och baktill märks drag av samma kantiga designspråk som ses på den kommande monsterladdhybriden.

X5 M Competition och X6 M Competition kostar från 1 551 000 respektive 1 588 000 kronor.