Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080819-bmw-x5-security080819-bmw-x5-security080819-bmw-x5-security
080819-bmw-x5-security

BMW X5 Security går som ett skott och stoppar kulor

Statschef, ledare inom organiserad brottslighet eller bara lite paranoid – nya BMW X5 Security riktas åt alla dem som behöver lite extra säkerhet. Med skottsäkra rutor, tung armering och en 4,7-liters V8-motor ska väl även den räddhågsne känna sig trygg.

Oavsett om du är en statschef, näringslivstopp, ledare i den undre världen eller helt enkelt bara lite rädd av dig kan den senaste versionen av BMW X5 vara väl värd en extra titt. Skott- och sprängsäkra bilar är dock inget nytt, men vad som är nytt med BMW X5 Security är att det inte är någon eftermarknadsfirma som förser bilen med det extra skyddet. Den extra armeringen monteras direkt i fabriken och det är BMW själva som står för hela kedjan – från kundens beställning till leverans. Bilen ska kunna beställas från vilken återförsäljare som helst.

X5 Security uppges uppfylla säkerhetsnivån VR4, vilket innebär att den kan stå emot eldgivning från en .44 Magnum. BMW är av förklarliga skäl något restriktiva med informationen om hur man har gått tillväga för att skottsäkra bilen. Men vi får ändå veta att rutorna är av den 22 millimeter tjocka och skottsäkra sorten. Invändigt består säkerhetsutrustningen av bland annat av ett kommunikationssystem som gör att de resande kan kommunicera med omvärlden med hjälp av högtalare utanpå bilen. Omvärlden kan även övervakas med hjälp av ett kamerasystem som ger en 360 graders vy runt bilen.

Utvändigt är det omöjligt att skilja X5 Security från en vanlig X5. Självklart gör all säkerhetsutrustning att bilen blir rejält mycket tyngre, hur mycket vill dock BMW inte avslöja. Något som ändå skvallrar om vikten är tiden det tar för bilen att accelerera från 0-100 km/h. X5 Security bygger helt och hållet på X5 4,8i, inga modifieringar har gjorts i motorrummet, 4,8-liters V8-motorn från vanliga X5 är densamma. Men när denna får vanliga X5 att ta sig från 0-100 km/h på 6,8 sekunder, tar det 7,5 sekunder för X5 Security. Toppfarten begränsas till 210 km/h. Fartresurserna får ändå anses fullt respektabla med tanke på bilens imposanta omfång och vikt.