Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW X5 xDrive40e laddhybrid – tre snabba från provkörningen

Inte Spanien denna gång men väl München. PeO Kjellström hittar snart inte till kontoret, bara till Arlanda. Nu kör han BMW X5 xDrive40e.

Vad är detta?

– Första riktiga laddhybriden för BMW, de räknar liksom inte in de eldrivna i3 och i8 i sammanhanget.

Okej. Vad mer?

– De har parat ihop en fyrcylindrig turbomotor med en elmotor och får på så sätt ut 313 hästkrafter som ger en toppfart på 210 km/h och klarar sprinten 0-100 km/h på 6,8 sekunder. Detta till trots, och att bilen ökat i vikt med drygt 100 kg jämfört med en X5 xDrive35i, så drar den enligt NEDC-körcykeln bara 0,33 liter per mil vid blandad körning. Bilen är fyrhjulsdriven oavsett eldrift eller bensin. Ska klara 3,1 mil på el, men det gör den inte kan jag avslöja redan nu.

– Enligt BMW ska dagliga turer på fem till sex mil innebära förbrukningssiffror om högst 0,65 liter per mil. Men någon supermiljöbil handlar det inte om, koldioxidutsläppet på 77 gram är för högt för det.

Kul! När får vi köra den i Sverige?

– I oktober. Då kostar den från 655 000 kronor och är därmed lägre prissatt än Volvo XC90 T8 Twin Engine.

När PeO kommer hem igen, vilket är snart, så ska han sätta sig vid skrivbordet för att skriva en läsvärd artikel till tidningen. Denna artikel om hur BMW X5 xDrive40e är att köra kommer således i kommande nummer av Teknikens Värld.